Wetgeving

Rij- en rusttijden: de dagelijkse rust

Hoe zit het met de dagelijkse rust
ILENT Auto

De dagelijkse rust is de periode waarin de chauffeur geen werkzaamheden hoeft te verrichten en ook niet beschikbaar hoeft te zijn. De chauffeur kan tijdens zijn dagelijkse rust vrij over zijn tijd beschikken. Als de chauffeur de dagelijkse rust buiten zijn standplaats doorbrengt, moet hij volgens de regels voor rij- en rusttijden wel beschikken over een bed of een slaapbank.

Let op! De dagelijkse rust mag nooit in een rijdende bus of vrachtwagen genomen worden!

Lengte van de dagelijkse rust

In principe moet de dagelijkse rust minimaal 11 uur achter elkaar zijn. Maar tussen twee wekelijkse rusttijden mag 3 maal de dagelijkse rust verkort worden tot 9 uur. Deze verkorting hoeft niet gecompenseerd te worden. Daarnaast kan de dagelijkse rust ook in twee delen genomen worden: Het eerste deel moet dan tenminste 3 uur zijn en het tweede deel moet tenminste 9 uur zijn. Andersom (eerst 9 uur en dan 3 uur) mag niet. Deze dagelijkse rust in twee delen telt mee als een normale dagelijkse rust.

Hoe vaak moet de dagelijkse rust genomen worden?

Binnen 24 uur na het einde van de vorige rustperiode (dit kan een dagelijkse rust of wekelijkse rust zijn) moet de nieuwe dagelijkse rust periode zijn voltooid. Dus als een chauffeur op maandagochtend 08:00 uur klaar is met zijn wekelijkse rust, dan moet hij voor dinsdag 08:00 uur zijn volgende rust hebben voltooid.

Vraag een offerte aan