Digitale tachograaf

Digitale tachograaf gebruiken?

Handelingen bij het gebruik van de digitale tachograaf
Digitale tachograaf uitlezen op afstand.

Een digitale tachograaf registreert de rij- en rusttijden, snelheden en rustperiodes van vrachtwagens en bussen. Een belangrijk instrument wat onmisbaar is voor chauffeurs. Maar hoe werkt een digitale tachograaf? Wij leggen het u uit.

De chauffeurs pas invoeren in de digitale tachograaf

Iedere chauffeur is verplicht om een chauffeurs pas te hebben. Daarnaast moet ieder bedrijf dat bussen of vrachtwagens in zijn bezit heeft een bedrijfskaart hebben.

Het is mogelijk om uw chauffeurs pas in te voeren in de digitale tachograaf. De chauffeurs pas invoeren doet u door het voertuig op contact te zetten en uw chauffeurs pas met de chip naar boven en de pijl naar voren in de digitale tachograaf plaatsen.

Ook een nieuwe bestuurderskaart gebruiken en toevoegen is mogelijk. Als u met 2 chauffeurs rijdt dan moet de andere chauffeur ook zijn of haar kaart in de tweede gleuf van de digitale tachograaf plaatsen. Bij een chauffeurs wisseling moeten ook de passen van sleuf 1 en sleuf 2 gewisseld worden!

Toevoegen van activiteiten in de digitale tachograaf

Vanaf 2 maart 2015 is het verplicht om de activiteiten buiten het voertuig in te voeren in de digitale tachograaf. Er zijn meer mogelijkheden voor handmatige invoer (b.v. dienst voortzetten, dienst met terugwerkende kracht voortzetten, tachograaf op rust zetten, dienst invoegen). U kunt dan door middel van de pijltjestoetsen de tijden invullen en de geselecteerde activiteit verantwoorden.

De digitale tachograaf zal ook vragen in welk land en regio de werkzaamheden plaatsvinden. Wanneer u alle stappen heeft genomen zal de digitale tachograaf aangeven dat u kunt gaan rijden. Let op: u moet de UTC-tijd aanpassen op de digitale tachograaf. De tachograaf registreert alle activiteiten van het voertuig gerelateerd aan de UTC-tijden (zomertijd 2 uur en wintertijd 1 uur vroeger dan de lokale tijd).

In Nederland mag u uw voertuig nooit zonder chauffeurs pas verplaatsen; dit is altijd een overtreding. Meld een defecte, gestolen of verloren kaart binnen 7 dagen aan inspectie leefomgeving en transport.

Werking tachograaf tijdens het rijden

Als u zich aanmeldt, wordt het rijden automatisch geregistreerd als rijtijd. Wat belangrijk is bij een digitale tachograaf, is het gebruik van de symbolen die u kunt kiezen voor de activiteit waar u bij stilstand mee bezig bent.

Bij de digitale tachograaf moet u er goed op letten dat u de knoppen met symbolen goed bedient. De symbolen kunnen worden bediend door op de 1 (of bij de 2e bestuurder op 2) te drukken. Dan ziet u de symbolen boven het nummer verschijnen. De digitale tachograaf springt namelijk na het rijden gelijk op arbeidstijd, dus bij rust moet u het pauze/rust symbool verantwoorden.

Let op: ook op dat wanneer u tijdens uw nachtrust, om welke reden dan ook, de auto verplaatst, zal de digitale tachograaf direct op arbeid springen. Let er dus op dat u hem direct weer op rust zet, anders wordt de gehele nacht als arbeid geregistreerd!

Wat te doen bij een defecte digitale tachograaf?

Als uw digitale tachograaf onderweg defect raakt, bent u niet verplicht om de tachograaf-installatie onderweg te laten herstellen of vervangen mits:

  • Er is geen fraude in het spel.
  • U uw rijtijdregistratie bijvoorbeeld op de achterzijde van de print rol bijhoudt.
  • U kunt binnen 7 dagen na het defect de digitale tachograaf in Nederland laten repareren.

Zorg ook altijd dat u een extra printrol bij zich heeft. Als uw chauffeurs pas defect of gestolen is of als u uw kaart bent verloren, dient u zelf een print-out van de digitale tachograaf te maken.  De print-out moet eveneens worden gemaakt als u afwisselend met digitale en analoge tachografen werkt. Vergeet deze print-out niet van uw persoonsgegevens te voorzien zoals onder andere naam, kaartnummer en handtekening.

In Nederland mag u uw voertuig nooit zonder chauffeurs pas verplaatsen; dit is altijd een overtreding. Meld een defecte, gestolen of verloren kaart binnen 7 dagen aan inspectie leefomgeving en transport.

Direct aan de slag met een digitale tachograaf

Nieuwsgierig naar ons product? Nooit meer handmatig de digitale tachograaf uitlezen? Vraag een offerte aan en kies voor het meest betrouwbare systeem van Nederland. Bent u geïnteresseerd in een digitale tachograaf en wilt u een offerte aanvragen? Of wellicht meer informatie over dit product? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder!

Vraag een offerte aan