Digitale tachograaf

Smart tacho 2

Ook de Smart Tachograaf G2 is compatibel met TachoByte!
DTCO met kaart

De tweede generatie digitale tachograaf, de Smart tachograaf 2 , is officieel verplicht voor vrachtwagens en bussen die vanaf 21 augustus 2023 op kenteken worden gezet. TachoByte haar systeem is volledig compatibel met zowel de eerste en tweede generatie tachografen. Met deze nieuwe generatie digitale tachograaf (smart tacho 2) komen ook een aantal veranderingen ten opzichte van de eerste generatie tachografen. Benieuwd wat deze verschillen zijn? U leest het in dit artikel.

Positiebepaling smart tachograaf

De smart tacho 2 registreert automatisch via satellietsystemen (GNSS) de posities van de voertuigen om de 3 uur en slaat deze informatie op. Met het TachoByte systeem heeft u elke minuut een actuele locatie.

Smart tacho 2 geschikt voor beide tachografen

Met deze nieuwe generatie digitale tachograaf (smart tacho 2) komen ook nieuwe smart tachograafkaarten. Deze nieuwe smart tachograafkaarten kunnen ook worden gebruikt in tachografen van de eerste generatie en andersom geldt dit ook. De bestuurderskaart van de eerste generatie hoeft dus niet vervangen te worden bij aanschaf van een nieuwe tachograaf.

Vanaf 21 augustus 2023 is de smart tacho 2 dus verplicht in alle nieuw geregistreerde voertuigen. Voertuigen met een digitale tachograaf die in een andere lidstaat dan de registratielidstaat actief zijn, dienen vanaf 1 januari 2025 uitgerust te zijn met de smart tacho 2. Voor voertuigen met een smart tacho 1 die in een andere lidstaat actief zijn, geldt deze verplichting vanaf 19 augustus 2025. Tot slot geldt deze regel vanaf 1 juli 2026 ook voor internationaal rijdende voertuigen met een gewicht vanaf 2,5 ton.

Controles op gesjoemel met tachografen

De smarttacho beschikt over een DSRC (Dedicated Short Range Communication) antenne. Controlerende instanties kunnen op korte afstand hiermee controles uitvoeren. Rij- en rusttijden kunnen niet uitgelezen worden door controlerende instanties op een afstand, maar wel kan er gezien worden of er zonder smart tachograaf bestuurderskaart gereden wordt.

Via het DSRC systeem in de smart tachograaf zullen niet automatisch boetes worden uitgedeeld. De controlerende instantie kan echter wel kiezen om de smart tachograaf bestuurderskaart en het voertuig te controleren. De normale steekproeven langs de snelweg zijn echter ook gewoon nog mogelijk.

TachoByte compatibel met eerste- en tweede generatie tachografen

TachoByte haar innovatieve systeem maakt het mogelijk om de bestuurderskaart van de smart tachograaf op één overzichtelijk platform uit te lezen. Ons platform verwerkt eerste generatie tachografen en de tweede generatie tachografen op één systeem, hierdoor is TachoByte uniek in haar vakgebied.

Smart tacho 2 systeem kopen?

Bent u nieuwsgierig geworden naar de smart tachograaf? De systemen die een smart tacho 2 uit kunnen lezen bestelt u eenvoudig bij TachoByte. De kosten van een smart tacho 2 systeem kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de functionaliteiten en eventuele aanvullende diensten. Bel ons gerust of vraag een offerte aan voor een passend advies voor uw organisatie.

Vraag een offerte aan