Waar Frankrijk al jarenlang bekend staat als een strenge handhaver van de transportwetgeving lijkt het erop dat sinds 2016 een ander land minstens net zo streng omgaat met de regels: Denemarken.
Bij Padborg, een Deens plaatsje vlakbij de Duitse grens, worden volgens boetespecialist Transport in Nood foto’s gemaakt van ieder voertuig. Deze kunnen vervolgens worden vergeleken met tachograafgegevens om erachter te komen of er bijvoorbeeld gefraudeerd is. Op zich een goede zaak dat fraude hard wordt aangepakt, maar er lijken twee gebreken te zitten in het Deense beleid.
Ten eerste lijkt het doel de middelen te heiligen. Met boetes van maarliefst € 20.000 lijken de Denen nóg zwaarder te straffen dan de Fransen. Bovendien zijn de Denen ook niet te beroerd om andere straffen op te leggen dan geldboetes: wat te denken van een rijverbod van 3 maanden bij een overschrijding van meer dan 30% van de rij- en rusttijden? Voorwaardelijke gevangenisstraffen zijn de volgende stap en komen in zicht wanneer chauffeurs frauderen met de tacho, bijvoorbeeld wanneer er op andermans chauffeurspas extra rijuren worden gemaakt.
Een ander bedenkelijk punt in het Deense beleid is striktheid waarmee er te werk wordt gegaan. In een voorbeeld wordt dit mooi geillustreerd: Een rijverbod krijgt men niet zomaar zal je denken. Als jij op de helft van de dagelijkse rust de auto eventjes verplaatst, dan heb jij de dagelijkse rust afgebroken en is er direct al een 50% overschrijding. Denemarken handhaaft zo strikt dat deze straf hiervoor al meerdere keren is opgelegd. Hetzelfde geldt voor het gebruik van de boot- en treinfunctie. Gebruik je deze functie verkeerd, dan krijg je gemakkelijk een hoog percentage overschrijding.
Goed opletten hoe je de tachograaf gebruikt dus! Het Deense beleid levert veel transportbedrijven al grote zorgen op, al zijn sommige transportbedrijven hier zelf schuldig aan. Veel vervelender wordt het echter wanneer chauffeurs zich niet bewust zijn van hun overtreding, of denken dat ze een hele kleine overtreding begaan terwijl de Denen dit veel zwaarder tellen. Het is daarom van groot belang dat de tachografen goed worden bediend. Ook kan het helpen om erg bewust om te gaan met rij- en rusttijden. TachoByte biedt chauffeurs regelmatig een rapport aan waarin alle overtredingen van rij- en rusttijden staan. Zowel de kleine als grote. Op deze manier weten chauffeurs altijd hoe goed ze zich gemiddeld aan de regels houden en vooral ook of ze geen regels overtreden waarvan ze zich misschien niet eens bewust zijn.
Nog een keer de regels nalezen? Nog een keer alle rij- en rusttijden bekijken? Hoe zat het ook al weer met die digitale tachograaf? Zorg ervoor dat je op de hoogte bent voordat je een rit naar Denemarken maakt! Daarnaast kan je natuurlijk ook een vrijblijvende offerte aanvragen voor onze volledig automatische oplossing. Hiermee laat je niet alleen volautomatisch je tachograaf uitlezen (ja, ook dit voorkomt boetes), maar kunnen we je ook laten zien wanneer je misschien per ongeluk de regels overtreedt.