Wetgeving

Rijtijdenwet

De rij- en rusttijden voor chauffeurs zijn afkomstig uit de rijtijdenwet
ILENT Auto

De rij- en rusttijden voor chauffeurs zijn afkomstig uit de rijtijdenwet. In Nederland zijn de regels voor rijtijden en rusttijden opgenomen in de rijtijdenwet, de rijtijdenwet wordt officieel het Arbeidstijdenbesluit vervoer genoemd. Graag geven we uitleg over de rijtijdenwet en zetten we een overzicht van de rijtijdenwet voor u neer.

Dagelijkse rusttijd

Dagelijks dient volgens de rijtijdenwet een periode van 11 uur aaneengesloten rust te worden opgenomen. Deze kan gesplitst worden in twee perioden. Volgens de rijtijdenwet kent de eerste periode dan minimaal 3 ononderbroken uren rust en de tweede minimaal 9 ononderbroken uren rust.

Verkorte dagelijkse rust

Volgens de rijtijdenwet is van een verkorte rust sprake bij minimaal 9 uur, en maximaal 11 uur rust. Dit is volgens de rijtijdenwet maximaal drie maal toegestaan tussen twee wekelijke rusttijden.

Meervoudige bemanning

Per periode van 30 uur dient volgens de rijtijdenwet minimaal 9 uur rust te worden gehouden.
Lees meer …

Wekelijkse rusttijd

Wekelijks dient volgens de rijtijdenwet een periode van minimaal 45 uur aaneengesloten rust te worden aangehouden.

Verkorte wekelijkse rust

Bij compensatie voor onder meer het einde van de derde week moet volgens de rijtijdenwet minimaal 24 uur aangesloten rust worden gehouden.
Iedere periode van twee weken kent twee maal een normale wekelijkse rusttijd of één normale en één verkorte wekelijkse rusttijd. Na elke periode van 6 x 24 uur gaat een nieuwe wekelijkse rusttijd in.
Lees meer …

Dagelijkse rijtijd

De totale rijtijd tussen twee rusttijden is normaal maximaal 9 uur en mag maximaal twee keer per week 10 uur bedragen.

Ononderbroken rijtijd

Na 4,5 uur rijtijd neemt de bestuurder verplicht een pauze van 45 aaneengesloten minuten. Deze kan worden vervangen door een pauze van 15 minuten, gevolgd door één van 30 minuten. Zo lang het totaal maar minimaal 45 minuten bedraagt.

Wekelijkse rijtijd

De wekelijkse rijtijd mag volgens de rijtijdenwet niet meer bedragen dan 56 uur.

Twee wekelijkse rijtijd

De tweewekelijkse rijtijd mag volgens de rijtijdenwet niet meer bedragen dan 90 uur.
Lees meer …

De TachoByte tacho oplossing zorgt u er volledig automatisch voor dat u op afstand alle rij- en rusttijden van elke chauffeur kunt inzien. Zo draagt u er zorg voor dat uw chauffeurs niet tegen overtredingen van deze regelgeving oplopen en voorkomt u hoge boetes. Deze digitale tachograaf oplossing heeft u al in uw wagen vanaf slechts € 9,95 per maand.

Vraag een offerte aan