Wetgeving

Wekelijkse rij- en rusttijden: rijtijden vrachtwagen en bus

Wanneer u werkzaam bent als chauffeur van een vrachtwagen dient u zich te houden aan strikte Europese regels voor rij- en rusttijden voor vrachtwagen of bus. Daarnaast bent u als chauffeur verplicht om dagelijkse en wekelijkse rusttijden in acht te nemen. Gedurende deze rustperiodes is het niet toegestaan om te rijden. De wekelijkse rust is een wekelijkse periode waarin de chauffeur vrij over zijn tijd kan beschikken.
ILENT Auto

Hoe lang mag een buschauffeur rijden?

In de rust en rijtijdenwet voor vrachtwagen en bus staat exact wat de maximale rijtijden, minimale rusttijden en pauzes zijn voor een chauffeur. In iedere twee weken moet een chauffeur tenminste twee wekelijkse rusttijden nemen. Een week duurt van maandag 00:00 uur tot en met zondag 24:00. Een wekelijkse rusttijd die in twee weken valt (bijvoorbeeld een rust van zaterdag tot en met maandag), mag maar in één van de twee weken meegeteld worden.

Maximale diensttijd chauffeur

Tussen het einde van de vorige wekelijkse rust van de chauffeur en het begin van de volgende wekelijkse rust mag maximaal 6 x 24 (=144) uur zitten. Langer is niet toegestaan, een verkorte rust voor een chauffeur is geen probleem.

Na maximaal 6 dagen (144 uur) weer wekelijkse rust nemen.

Hoe lang duurt een wekelijkse rusttijd?

Er zijn twee soorten wekelijkse rust:

  • Een normale wekelijkse rusttijd chauffeur: Dit is een rust die tenminste 45 uur achterelkaar duurt;
  • Een verkorte wekelijkse rust rusttijd chauffeur: De verkorte wekelijkse rust is korter dan 45 uur, maar tenminste 24 uur achterelkaar.

In iedere 2 weken moet minstens één normale en één verkorte wekelijkse rustperiode aanwezig zijn. Alleen twee verkorte wekelijkse rustperiodes is niet toegestaan. Twee normale wekelijkse rusttijden achterelkaar is altijd goed.

Compensatie van verkorte wekelijkse rusttijden

Wanneer gebruikgemaakt wordt van een verkorte wekelijkse rusttijd voor vrachtwagen, dan moet het verschil met 45 uur gecompenseerd worden. Is de verkorte wekelijkse rust bijvoorbeeld 44 uur, dan moet u 1 uur compenseren. Duurt de verkorte wekelijkse rust 24 uur, dan moet u dus 21 uur compenseren. Wilt

Rij- en rusttijden chauffeur compenseren:

  • het tekort moet in één keer gecompenseerd worden;
  • de compensatie moet aansluiten op een andere (dagelijkse of wekelijkse) rustperiode;
  • de compensatie moet uiterlijk aan het einde van de derde week na de week met de verkorte rust genomen worden.

Hoe kunt u makkelijk controleren of uw wekelijkse rust goed is?

In iedere periode van 2 weken heeft u minstens 2 wekelijkse rusttijden.

Tussen de wekelijkse rusttijden zit maximaal 6 x 24 uur

In iedere periode van 2 weken heeft u tenminste:

  • OF 2 normale wekelijkse rusttijden van minimaal 45 uur
  • OF 1 normale wekelijkse rusttijd van minimaal 45 uur en een verkorte wekelijkse rust van tussen de 24 tot 45 uur

Bij en verkorte wekelijkse rust heeft u het verschil met 45 uur binnen 3 weken in één keer alsnog genomen aansluitend op een andere wekelijkse of dagelijkse rusttijd.

Inzicht in rij- en rusttijden met een Tachograaf

Inzicht in uw rij- en rusttijden met een Tachograaf? Vanaf slechts € 9,95 per voertuig per maand bent u altijd up-to-date met alle data over uw ritten.

Of u nu eigen rijder bent met één vrachtwagen of een grote vloot heeft, het TachoByte systeem ontzorgt u in alle zaken omtrent de digitale tachograaf. Vraag een offerte aan of bel ons gerust op voor een passend advies voor uw organisatie.

Vraag een offerte aan