14-07-23

Gevolgen invoering Smart Tacho 2 voor detachering

Met ingang van 21 augustus 2023 wordt het verplicht om de Smart Tacho 2 te installeren op nieuwe vrachtwagens. Vrachtwagens die momenteel zijn uitgerust met een analoge of digitale tachograaf moeten vóór 1 januari 2025 worden voorzien van een Smart Tacho 2. Voor vrachtwagens die al een Smart Tacho 1 hebben, geldt de deadline van 19 augustus 2025. De invoering van de Smart Tacho 2 heeft ook gevolgen voor de toepassing van de detacheringsrichtlijn.
smart tacho 2

Wat is de Smart Tacho 2?

De Smart Tacho 2, zoals de Stoneridge Electronics – SE5000 Smart 2 (2), is een geavanceerd tachograafsysteem dat wordt gebruikt in vrachtwagens om de rij- en rusttijden van chauffeurs bij te houden. Het systeem biedt verbeterde functionaliteiten en gegevensregistratie in vergelijking met de oudere tachografen.

Gevolgen Smart Tacho 2 voor detacheringsrichtlijn

Vanaf 21 augustus 2023 is het niet langer mogelijk om tijdens een bilaterale rit extra activiteiten uit te voeren zonder dat er sprake is van detachering, als de vrachtwagen niet is uitgerust met een Smart Tacho 2. Dit betekent dat als er vanaf deze datum extra werkzaamheden worden verricht tijdens een bilaterale rit met een vrachtwagen zonder Smart Tacho 2, dit altijd als detachering wordt beschouwd. Het is belangrijk om op te merken dat dit gevolgen heeft voor de meldingen die moeten worden gedaan in het Informatiesysteem Interne Markt (IMI) en voor de toepassing van de juiste arbeidsvoorwaarden voor de chauffeurs die deze ritten uitvoeren.

Conclusie

Met de invoering van de Smart Tacho 2 op vrachtwagens zijn er gevolgen voor de detacheringsrichtlijn. Het is belangrijk om tijdig te zorgen voor de installatie van een Smart Tacho 2 om de mogelijkheid te behouden om extra activiteiten uit te voeren tijdens bilaterale ritten zonder detachering. Daarnaast dienen de juiste meldingen te worden gedaan in IMI en moeten de juiste arbeidsvoorwaarden worden toegepast voor chauffeurs die betrokken zijn bij dergelijke ritten. bron

TachoByte: kies voor zekerheid

Tachobyte levert sinds 2007 betrouwbare tachograaf oplossingen die uw onderneming het een stuk gemakkelijker maken. Handmatig de digitale tachograaf uitlezen? Met onze oplossing hoeft dit nooit meer en bovendien heeft u altijd alle gegevens beschikbaar in het vereiste formaat en voorkomt u gedoe met de inspecteur.

  • Remote Download
  • Ook op uw smartphone en tablet
  • Uitgebreide rapportages
  • Geïntegreerde overtredingsmodule

 

 

 

Vraag een offerte aan