11-04-23

Verplichte update Transitietachograaf Smart Tacho 2 geschrapt in voorstel Europese Commissie

De Transitietachograaf Smart Tacho 2 update, die aanvankelijk verplicht gesteld zou worden door de Europese Commissie, is geschrapt in het recente voorstel. Dit besluit heeft gevolgen voor transportbedrijven in Nederland en de rest van Europa. In dit artikel zullen we de achtergrond van de Transitietachograaf Smart Tacho 2 update bespreken, evenals de redenen waarom de verplichte update is geschrapt in het voorstel van de Europese Commissie.
Transitietachograaf Smart Tacho 2

Achtergrond

De Transitietachograaf Smart Tachograaf 2 update is een geplande verplichte update van de tachograafsystemen die in vrachtwagens worden gebruikt. Deze update is bedoeld om de technische specificaties van de tachografen te verbeteren en de naleving van de rij- en rusttijden van vrachtwagenchauffeurs te waarborgen. De verplichte update zou van invloed zijn op transportbedrijven en vrachtwagenchauffeurs in heel Europa, inclusief Nederland.

Reden voor schrappen van de verplichte update

In het recente voorstel van de Europese Commissie is de verplichte update van de Transitietachograaf Smart Tacho 2 geschrapt om verschillende redenen. Ten eerste zijn er technische uitdagingen geconstateerd bij de implementatie van de update, waaronder compatibiliteitsproblemen met oudere tachograafsystemen en de benodigde aanpassingen aan de infrastructuur voor het uitlezen van de tachograaf gegevens. Dit heeft geleid tot bezorgdheid bij transportbedrijven en vrachtwagenchauffeurs over de haalbaarheid van de update.

Daarnaast zijn er ook zorgen geuit over de kosten van de verplichte update. Transportbedrijven zouden geconfronteerd worden met aanzienlijke kosten voor de aanschaf en installatie van nieuwe tachograaf systemen, evenals de opleiding van chauffeurs om met de nieuwe systemen om te gaan. Dit zou een financiële last betekenen voor de transportsector, vooral voor kleinere bedrijven.

Conclusie

De Transitietachograaf Smart Tacho 2 update, die oorspronkelijk verplicht gesteld zou worden door de Europese Commissie, is geschrapt in het recente voorstel. Dit besluit heeft gevolgen voor transportbedrijven en vrachtwagenchauffeurs in heel Europa. De technische uitdagingen en kosten die gepaard gaan met de verplichte update hebben geleid tot het schrappen ervan. Het is belangrijk voor transportbedrijven en vrachtwagenchauffeurs om op de hoogte te blijven van de recente ontwikkelingen en hun plannen dienovereenkomstig aan te passen.

TachoByte: kies voor zekerheid

Tachobyte levert sinds 2007 betrouwbare tachograaf oplossingen die uw onderneming het een stuk gemakkelijker maken. Met onze oplossing hoeft u nooit meer handmatig de digitale tachograaf uit te lezen en bovendien heeft u altijd alle gegevens beschikbaar in het vereiste formaat en voorkomt u gedoe met de inspecteur.

  • Remote Download
  • Ook op uw smartphone en tablet
  • Uitgebreide rapportages
  • Geïntegreerde overtredingsmodule

Bekijk onze video hieronder, of klik hier.

Vraag een offerte aan