10-03-23

TLN tegen verplichte update transitietachograaf.

TLN heeft bezwaar aangetekend tegen het voornemen van de Europese Commissie om de nieuwe Smart tacho 2 een verplichte update te geven.
Vrachtwagens

Op de website van TLN staat een artikel dat de TLN bezwaar heeft aangetekend tegen het voornemen van de Europese Commissie om de nieuwe Smart tacho 2 een verplichte update te geven.

Eerder meldde de TLN al dat de nieuwe digitale tachograaf een transitietachograaf wordt, omdat één onderdeel niet op tijd klaar zal zijn voor de introductie van de Smart tachograaf 2 in augustus 2023. Door deze late levering worden ondernemers en werkplaatsen onverwachts geconfronteerd met extra hoge kosten.

Extra authenticatie
In de nieuwe Smart tacho 2 wordt de grenspassage automatisch vastgelegd. Daarnaast worden de posities gewoon vastgelegd bij het invoeren van de landcodes bij aanvang en einde van de dagelijkse werkperiode en bij het passeren van de grens.

Om de registratie zelf gaat het dus niet, maar om de authenticatie. Deze is in de Smart tacho 1 niet aanwezig. In de Smart tacho 2 komt hier dus de automatische registratie van grenspassages bij.

Hoge kosten
TLN heeft de extra kosten voor alleen al in Nederland begroot op circa 10,5 miljoen euro. De extra kosten voor de update bestaan uit extra tijd voor de werkplaats, de aanschaf van extra apparatuur, trainingen van de technici en de benodigde aanpassingen aan het voertuig die de fabrikant zal doorberekenen.

De aanschaf van extra apparatuur heeft te maken met het feit dat de update alleen maar uitgevoerd kan worden met hetzelfde merk werkplaatsapparatuur als het merk tacho dat een update moet krijgen. TLN is van mening dat de kosten niet opwegen tegen de voordelen en dat de branche geen extra kosten berekend mag krijgen als gevolg van een late levering door EUSPA.

TLN is al enige tijd in gesprek met de Europese Commissie en inmiddels hebben we bezwaar aangetekend.

TachoByte: kies voor zekerheid
Tachobyte levert sinds 2007 betrouwbare tachograafoplossingen die uw onderneming het een stuk gemakkelijker maken. Met onze oplossing hoeft u nooit meer handmatig de digitale tachograaf uit te lezen en bovendien heeft u altijd alle gegevens beschikbaar in het vereiste formaat en voorkomt u gedoe met de inspecteur.

 

Vraag een offerte aan