25-11-22

Vrachtwagenchauffeurs pleiten voor meer parkeerplekken: ‘Er ontstaan onveilige situaties’

Geen plek om te slapen, geen toiletvoorzieningen of alleen voor een hoge bijdrage per dag kunnen rusten.
ROADPOL controle

Op de website van rtvutrecht.nl staat een nieuwsbericht over het feit dat chauffeurs geen vrije parkeerplekken meer kunnen vinden. Chauffeur Hans Plaggenmars zegt: “Er is een chronisch tekort aan parkeerplaatsen. Als je in de avond ergens aan komt rijden, dan is er eigenlijk al geen plek meer.”

Gevaarlijke situaties
Hierdoor gaan chauffeurs staan op plekken waar dat niet mag. Zoals bij op- en afritten van parkeerplaatsen. Dit levert uiteraard gevaarlijke situaties op. daarnaast is het tekort aan plekken ook om nog een reden gevaarlijk. “Als jij je nachtrust niet kan pakken en de volgende dag een ongeluk krijgt, ben jij verantwoordelijk omdat je over je rijtijd bent gegaan.”

Controle
Chauffeurs mogen voor de wet een bepaald aantal uren per dag rijden. De chauffeurs zijn verplicht te rijden met een digitale tachograaf. Dit apparaat registreert de snelheid en rijtijden van een voertuig. “Als de tachograaf aangeeft dat je bijna aan je maximaal aantal uren zit, moet je binnen 10 minuten op een rustplaats zijn. Terwijl die heel lastig te vinden zijn. Alleen wordt dan wel geregistreerd dat we nog aan het rijden zijn. Ook files en laden en lossen worden in deze uren meegenomen. Zo zijn we de dupe van dat apparaat. Maar we kunnen gewoon geen rustplek vinden!”, vertelt een chauffeur.

De politiek
De petitie die chauffeur Hans Plaggenmars heeft opgezet is inmiddels getekend door 1884 mensen. Dat is een groot deel van de vrachtwagenchauffeurs die daadwerkelijk moeten overnachten voor hun werk. Volgens Plaggenmars moeten de huidige parkeerplekken zo’n vijf a tien keer zo groot worden. De gehele transportsector wordt ondergewaardeerd volgens Plaggenmars. “Mensen willen wel de lusten van de transportsector, maar niet de lasten, en daar zijn de chauffeurs in het transport de dupe van.

TachoByte: kies voor zekerheid
Tachobyte levert sinds 2007 betrouwbare tachograafoplossingen die uw onderneming het een stuk gemakkelijker maken. Het uitlezen van de digitale tachograaf hoeft met onze oplossing nooit meer handmatig en bovendien heeft u altijd alle gegevens beschikbaar in het vereiste formaat en voorkomt u gedoe met de inspecteur. Alle oplossingen van TachoByte downloaden dagelijks de gegevens van de bestuurderskaart. Bij iedere status wijziging van de Tachograaf wordt bovendien een nieuwe resterende rijtijd berekend. Daarnaast wordt het massageheugen van de tachograaf (ook G2 smart tacho) één keer per week gedownload.

 

Vraag een offerte aan