28-06-21

ILT test op afstand uitlezen tachografen.

De ILT is een pilot gestart waarbij zij experimenteert met het op afstand uitlezen van moderne ‘slimme’ tachografen in vrachtwagens en bussen.
ILENT Auto

ILT test op afstand uitlezen tachografen.

Op de website van ttm.nl staat een artikel waarin beschreven staat dat De ILT een pilot is gestart waarbij zij experimenteert met het op afstand uitlezen van moderne ‘slimme’ tachografen in vrachtwagens en bussen. “De tachograaf registreert de rij- en rusttijden van de chauffeur. In 2024 moeten controlerende inspectiediensten in alle EU-lidstaten apparatuur in huis hebben om slimme tachografen op afstand te kunnen uitlezen. Jeffrey Geesdorp, senior inspecteur Goederenvervoer Weg, en zijn collega’s hebben daarom een uitdaging. Zij staan, in het kader van een pilot, al enkele maanden regelmatig langs de snelweg om nieuwe apparatuur te testen. “De nieuwe apparatuur gaat ons helpen in  de aanpak van tachograaffraude.”

Sinds juni 2019 worden nieuwe tachograafplichtige voertuigen voorzien van een slimme tachograaf. Daarin zit een nieuwe functionaliteit: Dedicated Short Range Communication (DSRC) die op afstand uitlezen mogelijk maakt. Op 19-5-2021 hadden wij al een artikel gedeeld op onze website over dit onderwerp. In het nieuwe artikel op de website van ttm.nl, staat ook ter verduidelijking een video over deze pilot.

Geesdorp: “We besteden ook aandacht aan de persoonlijke veiligheid van de inspecteur tijdens de dynamische controles. De inspecteur moet op basis van DSRC-data al rijdend voertuigen selecteren; dit mag uiteraard niet leiden tot onveilige situaties in het verkeer. Een belangrijk criterium bij de keuze voor de DSRC-apparatuur is dat deze de inspecteur helpt bij selecteren van voertuigen, zonder dat de aandacht voor het verkeer verslapt.”

“We selecteren voertuigen op basis van deze gegevens voor een fysieke controle. Hierdoor kunnen we goedwillende ondernemers en chauffeurs met rust laten. Daardoor kunnen we onze tijd en aandacht stoppen in de overtreders. De eerste successen zijn inmiddels een feit: het gebruik van DSRC-apparatuur heeft al geleid tot vastgestelde overtredingen, zoals het rijden zonder geldige bestuurderskaart.”

TachoByte

Alle oplossingen van TachoByte downloaden dagelijks de gegevens van de bestuurderskaart. Bij iedere status wijziging van de tachograaf wordt bovendien een nieuwe resterende rijtijd berekend. Daarnaast wordt het massageheugen van de tachograaf (ook G2 smart tachograaf) één keer per week gedownload.

 

Vraag een offerte aan