19-05-21

ILT leest tachografen nu op afstand uit.

Toezichthouders in Europese landen die handhaven op het wegvervoer moeten vanaf medio juli 2024 beschikken over apparatuur om op afstand smart tachografen uit te lezen.
ILENT Auto

ILT leest tachografen nu op afstand uit.

Op de website van ttm.nl staat een artikel over het feit dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) op dit moment verschillende systemen test om tachografen op afstand uit te lezen.

Ook is in het artikel te lezen dat “Sinds juni 2019 nieuwe tachograafplichtige voertuigen worden voorzien van een smart tachograaf, die de rij- en rusttijden van de chauffeur registreert. Bestaande vrachtwagens en bussen moeten hierover vanaf december 2024 beschikken. Om de smart tachografen op afstand uit te kunnen lezen, is zogenaamde Dedicated Short Range Communication (DSRC)-apparatuur nodig. Hiermee kan de ILT langs de weg tachograafgegevens beoordelen zonder dat zij het voertuig hoeft te stoppen.”

Met dit systeem kunnen inspecteurs fraude opsporen van rij- en rusttijden van de chauffeur. “Het DSRC-apparaat maakt bijvoorbeeld zichtbaar of de tachograaf rijtijd registreert en of er een bestuurderskaart actief is.” Hierdoor kan het ILT veel effectiever werken en de echte fraudeurs veel sneller aanpakken. De chauffeurs die alles goed doen, kunnen ze dan gewoon laten doorrijden.

Het ILT test nu met drie verschillende systemen van 3 verschillende fabrikanten. In 2021 willen ze ervaring opdoen met alle systemen. Tijdens deze test worden alle eigenschappen vergeleken met elkaar. Hierna worden deze drie systemen geëvalueerd en wordt er gekeken welke gegevens, die het DSRC-apparaat uitleest, eventueel interessant zijn. Als inspecteurs tijdens de proef door de DSRC-apparatuur informatie ontvangen over vermoedelijke overtredingen, wordt hier actie op ondernomen.

TachoByte

Alle oplossingen van TachoByte downloaden dagelijks de gegevens van de bestuurderskaart. Bij iedere status wijziging van de tachograaf wordt bovendien een nieuwe resterende rijtijd berekend. Daarnaast wordt het massageheugen van de tachograaf (ook G2 smart tachograaf) één keer per week gedownload.

Vraag een offerte aan