11-12-18

Prijsverhoging tachograafkaarten toch weer op komst?

DTCO met kaart

Het is al jaren een hot item: de prijzen van tachograafkaarten zijn te duur, zouden als het goed is omlaag gaan, maar blijven nog altijd hoog. Het ziet er niet naar uit dat er in 2019 verbetering in komt, want er is weer een verhoging op komst…

Prijzen tachograafkaarten KIWA te hoog

Al een aantal keer kwam het aan bod in de landelijke politiek: de prijzen van tachograafkaarten van KIWA zijn te hoog. Het gaat zowel om bestuurderskaarten als om bedrijfskaarten. In 2016 schreven we al over een onafhankelijk onderzoek waaruit bleek dat de prijzen minstens 10 euro te hoog waren. De kritiek is niet alleen dat de winstmarge te groot is, maar ook dat met de hogere prijs een verlies of tekort bij andere producten van KIWA wordt opgevangen. Dit laatste wordt kruissubsidie genoemd en dat is verboden.

Voorstel

In een nieuw voorstel geeft KIWA aan dat de prijs van chauffeurspassen van 95 euro verhoogd wordt naar 100 euro. Dit schiet in het verkeerde keelgat bij TLN en Evofenedex, de belangenverenigingen voor transportondernemers en de handel. De prijs was na veel gesteggel in 2018 eindelijk een paar euro omlaag gebracht, maar gaat nu dus weer omhoog. In een reactie (PDF) laten beide partijen weten het absoluut niet eens te zijn met de prijsstijging.

Bestuurderskaarten & de tachograaf

De bestuurderskaarten zorgen er samen met de digitale tachograaf voor dat zaken als rij- en rusttijden goed bij worden gehouden. Met de slimme tachograaf in aantocht, worden waarschijnlijk ook de bestuurderskaarten langzaam vervangen. Of de nieuwe kaart ook een andere prijs krijgt dan de huidige kaart is nog niet bekend. Uiteraard houden we u op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen.

Vraag een offerte aan