30-09-18

Misverstanden rondom slimme tachograaf, deel 2: op afstand uitlezen door inspecteur is beperkt

ipad overtredingen

In twee artikelen over de nieuwe digitale tachograaf leggen we twee belangrijke misverstanden uit. De zogenaamde slimme digitale tachograaf wordt vanaf 15 juni 2019 verplicht voor nieuw geregistreerde vrachtauto’s. In deel 2: het op afstand uitlezen door de inspecteur is beperkt.

Op afstand uitlezen vrachtwagen door inspectiediensten

Een van de nieuwe eigenschappen van de zogenaamde ‘slimme tachograaf’ is dat deze op afstand benaderd kan worden. Hiermee kunnen diverse gegevens worden uitgelezen, o.a. door inspectiediensten en de politie. Het misverstand is dat inspectiediensten hiermee op afstand digitale tachografen en bestuurderskaarten overal kunnen uitlezen op overtredingen en onregelmatigheden. Dit klopt niet. Bedrijven hoeven zich dus geen zorgen te maken om een inspecteur die thuis vanaf zijn computer hun vrachtwagens controleert.

Slechts op korte afstand uitlezen

Grootschalige controles langs snelwegen of andere plaatsen waar veel goederenvervoer voorkomt zijn kostbare operaties. Om de ingezette mankracht en het materieel van de inspectiediensten zo goed mogelijk te benutten is het handig als ze van tevoren weten welke vrachtwagens onregelmatigheden vertonen of bij welke chauffeurs de meeste kans is op een overtreding.

Daarom kan van de slimme tachograaf op korte afstand, bijvoorbeeld enkele honderden meters, een beperkte hoeveelheid data worden uitgelezen. Hierbij gaat het vooral om zaken als rijden zonder bestuurderskaart, een tachograaf die te lang niet uitgelezen is, of andere dingen die niet in orde lijken te zijn. Een eventuele onderscheppingseenheid kan dan beter kiezen of ze een vrachtwagen van de weg moeten halen, of net zo goed kunnen laten doorrijden. Er is dus geen sprake van een automatische inspectie, waar sommige ondernemers voor vrezen.

Voorkom ongewenste boetes met een remote download systeem

Onregelmatigheden in de digitale tachograaf maken de kans groter dat uw vrachtwagens van de weg worden geplukt. Hiervan kan bijvoorbeeld sprake zijn wanneer de digitale tachograaf of de bestuurderskaart al een tijdje niet zijn uitgelezen. Dit kan worden voorkomen door een remote download systeem, zoals dat van TachoByte. Hiermee worden automatisch het massageheugen van de tachograaf en de bestuurderskaart uitgelezen. Bovendien worden de gegevens opgeslagen en beschikbaar gesteld volgens alle Europese richtlijnen. Wel zo’n fijn gevoel wanneer chauffeurs tijdens een inspectie worden gecontroleerd.

Zorg ervoor dat u ook met de slimme tachograaf alle zaken op orde heeft en maak gebruik van het remote download systeem van TachoByte. Neem contact op voor meer informatie of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

Vraag een offerte aan