09-07-18

Mobility package weggestemd

Europese Unie Vlag

We schreven er al een aantal keren over: de Mobility Package. Afgelopen week berichtte TLN dat het maatregelenpakket voorlopig van de baan is.

Cabotage & detachering

In een bericht geeft de belangenorganisatie aan dat het Europees Parlement opnieuw tegen het pakket heeft gestemd. In de Mobility Package stonden onder meer nieuwe regels voor cabotage: mits chauffeurs betaalt kregen volgens lokale lonen mochten zij 5 dagen onafgebroken rijden in het buitenland. Ook voor de nieuwe detacheringsrichtlijn zou een gelijk loon als belangrijkste aandachtspunt gelden.

Cabinerust

Een ander punt, het weer toestaan van de cabinerust, is hiermee ook van de baan. Hoewel het verbod op de cabinerust in Nederland pas sinds het begin van 2018 wordt gehandhaafd, leek het er even op dat deze handhaving door de Mobility Package overbodig zou worden. Voorlopig blijft slapen in de cabine dus nog even verboden.

Slimme tachograaf

Vanaf 2019 worden vrachtwagens die de fabriek uitrollen standaard uitgerust met een ‘slimme tachograaf‘. De nieuwe digitale tachograaf heeft veel automatische funties die het leven van chauffeurs makkelijker moet maken. Ook biedt deze veel meer mogelijkheden voor communicatie met andere apparaten, zoals smartphones. Het lijkt er dus op dat tachografen in bestaande vrachtwagens voorlopig nog niet omgebouwd hoeven te worden.

Toekomst

Volgens TLN duurt het nu nog wel even voordat we nieuwe Europese wetgeving kunnen verwachten. De belangenorganisatie geeft aan dat dit zeker nog wel twee jaar kan duren.

Vraag een offerte aan