06-05-18

Analoge tachograaf vs digitale tachograaf

ipad overtredingen

Sommige oude vrachtwagens gebruiken nog steeds een analoge tachograaf. Echter, wanneer is overstappen op een digitale tachograaf verplicht? En heeft het ook voordelen?

Tachograaf analoog

Onlangs werd een Tsjechische chauffeur aangehouden voor een controle, waarna hij een arbeidsverbod op kreeg gelegd van 45 uur en bijna negenduizend euro aan boetes. De Tsjech moet in een oude vrachtwagen hebben gereden omdat hij nog registratiebladen gebruikte voor het registreren van zijn rij- en rusttijden.

Alleen oudere vrachtwagens kunnen nog een analoge tachograaf met registratiebladen gebruiken. Vrachtwagens uit 2006 of later zijn verplicht om met een digitale tachograaf te rijden. Als de analoge tachograaf kapot gaat moet deze echter worden vervangen. Dit kan soms vervangen worden door een andere analoge tachograaf, maar soms is overstappen op een digitale tachograaf verplicht.

Analoge tachograaf tot wanneer gebruiken?

Of een kapotte analoge tachograaf vervangen moet worden door een digitale tachograaf hangt af van hoe oud de vrachtwagen is. Voor vrachtwagens die voor 1995 geregistreerd zijn, geldt dat er zowel gekozen mag worden tussen een analoge als een digitale tachograaf. Voor vrachtwagens die jonger zijn geldt dat je de analoge tachograaf verplicht moet vervangen en dat er sowieso een digitale tachograaf moet worden ingebouwd.

Analoge tachograaf vs. Digitale tachograaf

Een van de voordelen van de digitale tachograaf is dat je geen registratiebladen meer hoeft te gebruiken en deze niet hoeft op te slaan. Ook biedt de digitale tachograaf mogelijkheden om de administratie rondom rij- en rusttijden een stuk efficiënter te maken. Waar je met een analoge tachograaf nog een administratie hebt van registratiebladen en je met een digitale tachograaf nog handmatig je gegevens moet downloaden, kun je deze ook op afstand uit laten lezen.

TachoByte: kies voor zekerheid

TachoByte biedt een oplossing aan waarbij niet alleen automatisch de tachograaf wordt uitgelezen, maar waarbij de informatie van de tachograaf ook nog eens veilig wordt opgeslagen. Dit scheelt niet alleen veel tijd, maar ook veel administratie.

Gebruikt jouw vrachtwagen nog een analoge tachograaf en zoek je nog een goede reden om deze te vervangen door een digitale tachograaf? TachoByte geeft de doorslag. Kijk voor meer informatie eens op onze productpagina, of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

Vraag een offerte aan