23-04-24

ILT constateert talrijke overtredingen bij cabotage controles

In de eerste week van april voerde de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in heel Europa controles uit op vrachtwagens met betrekking tot cabotage.
controles

Inspanningen van ILT leiden tot blootleggen van overtredingen

In de eerste week van april voerde de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in heel Europa controles uit op vrachtwagens met betrekking tot cabotage. In Nederland concentreerde ILT zich op zes locaties, waarbij een aanzienlijk aantal overtredingen aan het licht kwam, wat de noodzaak van dergelijke controles onderstreept.

Omvangrijke controles op diverse locaties

In de plaatsen Bodegraven, Geldrop, Moerdijk, Venlo, Zwolle en op de Maasvlakte inspecteerde ILT in totaal 120 vrachtwagens. De focus lag hierbij op de naleving van de cabotageregels, die betrekking hebben op wegtransport uitgevoerd door buitenlandse vervoerders. Het is niet verrassend dat er veel misstanden aan het licht kwamen. Van de 120 gecontroleerde vrachtwagens werden maar liefst 39 overtredingen vastgesteld, met name in Bodegraven, Geldrop en op de Maasvlakte.

Brede aanpak van de controles

Naast cabotage werden ook andere aspecten gecontroleerd, zoals rij- en rusttijden, ketenaansprakelijkheid en code 95. De Nederlandse Arbeidsinspectie was eveneens aanwezig om de naleving van de detacheringsrichtlijn te onderzoeken. ILT streeft met deze controles naar een eerlijke transportmarkt, zowel tussen Nederlandse transportbedrijven onderling als ten opzichte van buitenlandse transporteurs. Bovendien wil ILT chauffeurs beschermen tegen uitbuiting.

Diverse geconstateerde overtredingen

Tijdens de controles werd illegale cabotage tien keer vastgesteld. Ook werd in tien gevallen geconstateerd dat chauffeurs hun wekelijkse rust in de cabine doorbrachten, wat volgens nieuwe regels niet is toegestaan. Chauffeurs moeten buiten de vrachtwagen rusten of terugkeren naar huis. Twee chauffeurs konden geen geldig bestuurdersattest overleggen, waardoor ze niet konden bewijzen dat ze in dienst waren van een Nederlandse transportonderneming. Eén chauffeur bleek niet te beschikken over de vereiste Code 95, die nodig is voor vakbekwaamheid als chauffeur. Daarnaast werden er problemen geconstateerd met de bediening van de tachograaf, wat leidde tot boetes en waarschuwingen voor zowel vervoerders als chauffeurs.

Streven naar naleving en veiligheid

De ILT blijft zich inzetten voor strenge controles om de naleving van regels te waarborgen en de veiligheid op de weg te bevorderen. Door het blootleggen van overtredingen draagt ILT bij aan een eerlijke en rechtvaardige transportsector, waarin zowel bedrijven als chauffeurs zich aan de regels houden en worden beschermd tegen misstanden.

bron

TachoByte: kies voor zekerheid

Tachobyte levert sinds 2007 betrouwbare tachograaf oplossingen die uw onderneming het een stuk gemakkelijker maken. Met onze oplossing hoeft u nooit meer handmatig de digitale tachograaf of de nieuwe smart tacho 2 uit te lezen en bovendien heeft u altijd alle gegevens beschikbaar in het vereiste formaat en voorkomt u gedoe met de inspecteur.

  • Remote Download
  • Ook op uw smartphone en tablet
  • Uitgebreide rapportages
  • Geïntegreerde overtredingsmodule
Vraag een offerte aan