28-03-24

Inspectie Leefomgeving en Transport ontdekt diverse overtredingen tijdens transportcontrole

Op zaterdag 23 maart heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport een grondige transportcontrole uitgevoerd, waarbij zeventien vrachtwagens uit diverse Europese landen werden onderzocht.
transportcontrole

transportcontrole onthult verschillende overtredingen

Op zaterdag 23 maart heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport een grondige transportcontrole uitgevoerd, waarbij zeventien vrachtwagens uit diverse Europese landen werden onderzocht. Tijdens deze controle stuitte de inspectie op verschillende overtredingen die de veiligheid en regelgeving in het transport ernstig in gevaar brachten.

Bestuurderskaart overtredingen

Een alarmerend aantal chauffeurs bleek te rijden zonder geldige bestuurderskaart. In drie gevallen werd geconstateerd dat chauffeurs zonder geldige bestuurderskaart op de weg waren. Nog verontrustender was het feit dat één bestuurder een als vermist opgegeven bestuurderskaart gebruikte, wat de controleurs tot verdere bezorgdheid bracht over mogelijke identiteitsfraude.

Overmatige uitsteken van lading

Tijdens de controle stuitte de inspectie ook op een gevaarlijke situatie waarbij een container maar liefst 1.95 meter uitstak. Dergelijk overmatig uitsteken van lading kan niet alleen leiden tot ongelukken, maar vormt ook een potentieel gevaar voor andere weggebruikers.

Overtredingen betreffende rij- en rusttijden

De inspecteurs waren ook bezorgd over de naleving van rij- en rusttijden, waarbij diverse inbreuken werden geconstateerd die de veiligheid van de weggebruikers in gevaar brachten. Zo werd een ononderbroken rijtijd van 8 uur en 8 minuten aangetroffen, wat de grenzen van de wettelijke rijtijden overschreed. Bovendien werden onjuiste aantekeningen gevonden in zowel de tachograaf als de bestuurderskaart, wat de betrouwbaarheid van de vastgelegde gegevens in twijfel trok. Verder ontdekte de inspectie een tachograaf waarvan de ijking verlopen was, wat duidt op nalatigheid in het onderhoud van het voertuig. Ook werd vastgesteld dat een registratieblad niet was gewisseld, wat cruciale informatie onvolledig maakte. Tot slot werden er twee gevallen van te korte dagelijkse rustperiodes geconstateerd, wat de vermoeidheid van chauffeurs verhoogt en daarmee het risico op ongevallen vergroot.

Conclusie

De resultaten van deze transportcontrole benadrukken het belang van strikte naleving van de regelgeving binnen de transportsector. Overtredingen zoals het rijden zonder geldige bestuurderskaart, overmatige ladinguitstekendheid en het negeren van rij- en rusttijdenregels vormen een ernstig gevaar voor de verkeersveiligheid en moeten krachtig worden aangepakt door de bevoegde autoriteiten. De Inspectie Leefomgeving en Transport blijft zich inzetten voor het handhaven van de wetgeving om de veiligheid op de Europese wegen te waarborgen.

bron

TachoByte voorkomt boetes

De EU legt strikte regels op via de rijtijdenwet voor vrachtwagenchauffeurs, waarbij overtredingen kunnen leiden tot aanzienlijke boetes. Elke overtreding kan zwaar wegen in de portemonnee van transportondernemers en chauffeurs.

Geïntegreerde Overtredingsmodule van TachoByte Pro

TachoByte introduceert de Pro-versie met een ingebouwde overtredingsmodule. Deze innovatieve functie stelt transportondernemers en chauffeurs in staat om proactief bij te sturen, waardoor het risico op boetes aanzienlijk wordt verminderd. Met TachoByte kiest u voor zekerheid en efficiëntie in uw bedrijfsvoering.

TachoByte: kies voor zekerheid

Tachobyte levert sinds 2007 betrouwbare tachograaf oplossingen die uw onderneming het een stuk gemakkelijker maken. Met onze oplossing hoeft u nooit meer handmatig de digitale tachograaf of de nieuwe smart tacho 2 uit te lezen en bovendien heeft u altijd alle gegevens beschikbaar in het vereiste formaat en voorkomt u gedoe met de inspecteur.

  • Remote Download
  • Ook op uw smartphone en tablet
  • Uitgebreide rapportages
  • Geïntegreerde overtredingsmodule
Vraag een offerte aan