23-02-24

Nieuw onderzoek naar retrofit smart tacho 2

In het najaar van 2023 hield branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN) een korte enquête over het verloop van de retrofit van de smart tacho 2.
Controles

In een artikel van TLN staat dat er In het najaar van 2023 een korte enquête over het verloop van de retrofit van de smart tacho 2 is gehouden. Aanleiding was dat de levering van de smart tacho 2 langzaam op gang kwam. TLN heeft de uitkomsten gedeeld met de IRU en de Europese Commissie (EC). Vervolgens heeft de EC aan de IRU gevraagd deze informatie ook in andere landen op te halen. TLN komt vervolgens met een nieuwe enquête om goed inzicht te krijgen in de huidige situatie.

Uit de enquête van TLN kwam dat minder dan 4 procent van de voertuigen die daarvoor in aanmerking komen, eind vorig jaar de tachograaf al vervangen hebben. Meer dan de helft van  gaf aan dat ze nog geen actie hebben ondernomen. Echter van de ondernemingen die al wel wat geprobeerd hadden, lukte deze vervanging niet vanwege diverse redenen.

Komen er voertuigen stil te staan?

Verder is te lezen in het artikel dat er Europees breed nog miljoenen voertuigen geretrofit moeten worden, niemand weet exact hoeveel. Bij onvoldoende spreiding van deze aantallen zullen voertuigen mogelijk stil komen te staan. Het is dus belangrijk dat alle ondernemingen in actie komen en een retrofit planning afspreken met de werkplaatsen. Het handigst is om gebruik te maken van het moment dat het voertuig toch al naar de werkplaats moet voor de ijking van de tachograaf of een de APK. Dat scheelt in kosten en tijd. Het lijkt er nu op dat nog onvoldoende ondernemingen in actie zijn gekomen. En de ondernemingen die wel in actie zijn gekomen, lopen tegen diverse obstakels aan die TLN in beeld wil brengen zodat er oplossingen kunnen komen.

Nieuwe enquête

De in januari aangekondigde nieuwe enquête van de TLN is nu gereed: klik hier voor de enquête.

TLN vraagt specifiek om deze enquête in te vullen, indien er internationaal gereden wordt. De vragen zijn licht gewijzigd ten opzichte van de 1e versie. TLN zegt de antwoorden nodig te hebben voor verder onderzoek en inzicht.

TachoByte biedt de oplossing voor Smart Tacho 2 uitdagingen

Voor transportbedrijven die worstelen met de uitdagingen van de Smart Tacho 2, biedt TachoByte een verlichtende oplossing. In tegenstelling tot verouderde systemen en apparatuur die niet compatibel zijn met de nieuwe tachograaf, garandeert TachoByte een naadloze integratie en uitleesmogelijkheden. Met onze geavanceerde softwareoplossingen kunnen transportondernemingen efficiënt en accuraat data uitlezen en beheren, ongeacht het type tachograaf of voertuig.

Ons systeem is specifiek ontworpen om te anticiperen op dergelijke technologische verschuivingen in de transportsector, waardoor bedrijven altijd voorop kunnen blijven lopen zonder zich zorgen te maken over uitleesproblemen of boeteprocessen. Kies voor TachoByte en verzeker uzelf van een toekomstbestendige, compliant oplossing die uw bedrijfsvoering optimaliseert. Meer informatie over ons systeem? klik dan hier.

Vraag een offerte aan