09-02-24

Nieuwe Regelgeving: Chauffeurs Moeten 56 Dagen Rij- en Rusttijden Tonen bij Controle

Het Europese mobiliteitspakket, bekend als het 'Mobility Package', brengt vanaf 31 december 2024 een belangrijke verandering voor vrachtwagenchauffeurs met zich mee. Bij controle moeten chauffeurs niet alleen de gegevens van de lopende dag en de vorige 28 dagen laten zien, maar nu ook die van de daaraan voorafgaande 56 dagen.
nieuwe regelgeving

Tachograafkaarten en Opslagcapaciteit

De oude tachograafkaarten hebben echter niet voldoende opslagruimte voor deze periode. Sinds 21 juli 2023 worden nieuwe tachograafkaarten (G2V2) uitgegeven, herkenbaar aan het nummer 0039 rechtsonder op de kaart, met een grotere opslagcapaciteit. Deze kaarten ondersteunen niet alleen de uitgebreide rij- en rusttijdenregistratie, maar ook nieuwe functies zoals automatische grenspassage en laden/lossen, die ook in de tachograaf zelf worden geregistreerd.

Tijdlijn van het Europese Mobiliteitspakket

20 augustus 2020: Nieuwe regels voor rij- en rusttijden treden in werking.

2 februari 2022: Chauffeurs moeten elke grensovergang registreren met een tachograaf.

21 augustus 2023: Nieuw geregistreerde voertuigen moeten een slimme tachograaf type 2 (SMT2) hebben.

1 januari 2024: Eurovergunning nodig voor vrachtwagens boven de 2,5 ton voor internationaal vervoer.

31 december 2024: Alle vrachtwagens moeten een SMT2 hebben in plaats van een analoge of digitale tachograaf. Voor vrachtwagens met een SMT1 geldt dit vanaf 19 augustus 2025

31 december 2024: Chauffeurs moeten rij- en rusttijden van 56 dagen kunnen tonen.

Implementatie in EU-landen

De regels gelden voor alle EU-landen, maar sommige regels kunnen door individuele landen worden aangevuld of aangepast, zoals cabotageregels voor gecombineerd vervoer. Het is belangrijk op de hoogte te blijven van de implementatiedata, aangezien niet alle regels gelijktijdig van kracht worden.

TachoByte voorkomt boetes

De EU legt strengere regels op voor vrachtwagenchauffeurs, waarbij overtredingen kunnen leiden tot aanzienlijke boetes. Elke overtreding kan zwaar wegen in de portemonnee van transportondernemers en chauffeurs.

Geïntegreerde Overtredingsmodule van TachoByte Pro

TachoByte introduceert de Pro-versie met een ingebouwde overtredingsmodule. Deze innovatieve functie stelt transportondernemers en chauffeurs in staat om proactief bij te sturen, waardoor het risico op boetes aanzienlijk wordt verminderd. Met TachoByte kiest u voor zekerheid en efficiëntie in uw bedrijfsvoering.

TachoByte: kies voor zekerheid

Tachobyte levert sinds 2007 betrouwbare tachograaf oplossingen die uw onderneming het een stuk gemakkelijker maken. Met onze oplossing hoeft u nooit meer handmatig de digitale tachograaf of de nieuwe smart tacho 2 uit te lezen en bovendien heeft u altijd alle gegevens beschikbaar in het vereiste formaat en voorkomt u gedoe met de inspecteur.

  • Remote Download
  • Ook op uw smartphone en tablet
  • Uitgebreide rapportages
  • Geïntegreerde overtredingsmodule
Vraag een offerte aan