17-01-24

Demissionair Minister Harbers Handhaaft Verbod op Elektrische Bestelbussen

In weerwil van kritiek blijft demissionair minister Mark Harbers vasthouden aan zijn besluit om het gebruik van een B-rijbewijs voor elektrische bestelbussen met een gewicht tussen de 3500 en 4.250 kilo per 1 juli te verbieden. Deze maatregel, aangekondigd in december, brengt onzekerheid met zich mee en roept vragen op over de haalbaarheid van wettelijke verankering.
elektrische bestelbussen

Onhaalbaarheid wettelijke verankering

De discussie draait om de vrijstelling die gold voor elektrische bestelbussen boven de 3,5 ton. Normaal gesproken vereisen dergelijke voertuigen een C-rijbewijs en een tachograaf. Deze vrijstelling, bedoeld om elektrisch rijden te stimuleren, loopt echter af op 1 juli. PVV-kamerlid Hidde Heutink bekritiseerde het besluit en wees op de situatie in Duitsland, waar een vergelijkbare vrijstelling wettelijk is vastgelegd.

Minister Harbers reageerde op de kritiek en benadrukte dat het formaliseren van de vrijstelling in Nederland een complex proces is. Hij noemde de onhaalbaarheid vanwege negatieve adviezen over uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van RDW en het OM.

Uitdagingen Voor Ondernemers

Met het naderende einde van de vrijstelling staan ondernemers voor uitdagingen, vooral zij die zware goederen vervoeren of een mobiele werkplaats hebben. Ongeveer een kwart van het huidige lichte bedrijfswagenpark kan problemen ondervinden door het verlies aan laadvermogen als gevolg van de zware accu’s in elektrische bestelbussen.

Harbers adviseert deze ondernemers om hun chauffeurs tijdig voor te bereiden op het behalen van het C1- of C-rijbewijs, beide met code 95, en het verplichte gebruik van de tachograaf.

Impact op de Elektrische Bestelbusmarkt

De beslissing van minister Harbers zal naar verwachting een aanzienlijke impact hebben op de markt voor elektrische bestelbussen. Ondernemers worden geconfronteerd met de uitdaging om zich aan te passen aan de nieuwe regelgeving en mogelijk te investeren in opleidingen voor chauffeurs om aan de nieuwe eisen te voldoen.

Conclusie: Voorbereiden op Veranderingen

Terwijl de discussie over de haalbaarheid van wettelijke verankering voortduurt, blijft minister Harbers vastberaden in zijn standpunt. Ondernemers moeten zich voorbereiden op een veranderend landschap en mogelijke investeringen om aan de nieuwe regelgeving te voldoen.

bron

TachoByte: kies voor zekerheid

Tachobyte levert sinds 2007 betrouwbare tachograaf oplossingen die uw onderneming het een stuk gemakkelijker maken. Met onze oplossing hoeft u nooit meer handmatig de digitale tachograaf of de nieuwe smart tacho 2 uit te lezen en bovendien heeft u altijd alle gegevens beschikbaar in het vereiste formaat en voorkomt u gedoe met de inspecteur.

  • Remote Download
  • Ook op uw smartphone en tablet
  • Uitgebreide rapportages
  • Geïntegreerde overtredingsmodule
Vraag een offerte aan