10-11-23

Tachograafkaart wordt volgend jaar 6% duurder

tachograafkaart

Kiwa overweegt prijsverhogingen na evaluatie

Het Kiwa Register, dat zorgt voor veel transportpapieren, wil de kosten voor dingen zoals tachograafkaarten en binnenvaartdocumenten met gemiddeld 5,9% verhogen volgend jaar. Dit blijkt uit een evaluatie van de nieuwe prijzen door Kiwa Register. De afgelopen jaren heeft de minister altijd ingestemd met de voorstellen van Kiwa.

Prijzen gaan omhoog

Door deze prijsverhoging gaat bijvoorbeeld een slimme tachograafkaart in 2024 110 euro kosten. Het tarief voor een vakbekwaamheidsbewijs voor de binnenvaart gaat naar 539 euro. Ook vergunningen voor taxi’s en documenten voor vliegverkeer worden ongeveer 6% duurder.

Vorige maand liet de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) weten dat ook de prijzen voor documenten die zij verstrekken, met gemiddeld 5,9% zullen stijgen als het voorstel wordt geaccepteerd.

Opvallende beslissing

De aangekondigde prijsverhoging door het Kiwa Register past bij de stijging van de prijzen in het algemeen. Dit is opmerkelijk omdat minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat eerder dit jaar zei dat veel grotere prijsverhogingen nodig waren om de kosten bij te benen. Het kabinet had toen aangekondigd dat de prijzen vanaf volgend jaar in stappen van maximaal 20% zouden stijgen.

Kritiek uit de transportwereld

Al een tijdje klagen mensen in de transportwereld over de hoge kosten die Kiwa in rekening brengt voor wat eigenlijk een vrij eenvoudige service is. Transport en Logistiek Nederland (TLN), een club van bedrijven in transport en logistiek, heeft eerder gevraagd aan de minister om hier iets aan te doen. Dit jaar zijn de tarieven van Kiwa al met 10% gestegen.

Jaarlijks geeft Kiwa namens de minister meer dan honderdduizend vergunningen en machtigingen uit aan bedrijven in de luchtvaart, zeevaart, binnenvaart en het vervoer van mensen en goederen over de weg. Lees het volledige artikel hier.

TachoByte: kies voor zekerheid

Tachobyte levert sinds 2007 betrouwbare tachograaf oplossingen die uw onderneming het een stuk gemakkelijker maken. Met onze oplossing hoeft u nooit meer handmatig de digitale tachograaf of de nieuwe smart tacho 2 uit te lezen en bovendien heeft u altijd alle gegevens beschikbaar in het vereiste formaat en voorkomt u gedoe met de inspecteur.

  • Remote Download
  • Ook op uw smartphone en tablet
  • Uitgebreide rapportages
  • Geïntegreerde overtredingsmodule
Vraag een offerte aan