03-11-23

Hoe stel je de lokale tijd in op een digitale tachograaf bij overgang naar de wintertijd?

Afgelopen zondagnacht is de wintertijd weer ingegaan, waarbij de klok een uur terug werd gezet. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de gewone klokken, maar ook voor de digitale tachografen die in veel voertuigen worden gebruikt. Maar hoe pas je de lokale tijd op een digitale tachograaf aan bij de overgang naar de wintertijd? In dit artikel leggen we uit hoe je dit kunt doen.
digitale tachograaf

De digitale tachograaf

Digitale tachografen zijn essentiële apparaten in voertuigen die gebruikt worden om rij- en rusttijden bij te houden. Deze tachografen beschikken over een klok die de tijd nauwkeurig moet weergeven. Hoewel deze klokken meestal worden gesynchroniseerd met de UTC-tijd (Coordinated Universal Time), is het mogelijk om de lokale tijd handmatig aan te passen. Dit is met name belangrijk bij overgangen naar de zomer- en wintertijd.

Stappenplan om de lokale tijd aan te passen op de digitale tachograaf

Om de lokale tijd op een digitale tachograaf aan te passen bij de overgang naar de wintertijd, volg je de onderstaande stappen:

Stap 1: Navigeer naar het menu ‘invoer voertuig’

Het proces begint met het navigeren naar het juiste menu op de digitale tachograaf. Dit menu is vaak aangeduid als ‘Invoer Voertuig’.

Stap 2: Ga naar het menu ‘lokale tijd’

Binnen het menu ‘Invoer Voertuig’ zoek je naar de optie ‘Lokale tijd’. Dit is waar je de lokale tijdinstellingen kunt aanpassen.

Stap 3: Verander de lokale tijd

Nu kun je de lokale tijd handmatig aanpassen. Bij de overgang naar de wintertijd zet je de tijd een uur achteruit. Dit kun je doen in stappen van 30 minuten totdat de juiste tijd is bereikt.

Video uitleg van VDO

Om je te helpen bij het begrijpen van deze stappen, heeft VDO Fleet een handige video gemaakt waarin wordt gedemonstreerd hoe je de lokale winter- en zomertijd instelt. Bekijk de video voor visuele begeleiding bij het aanpassen van de lokale tijd op je digitale tachograaf.

Met deze eenvoudige stappen kun je de lokale tijd op je digitale tachograaf aanpassen bij de overgang naar de wintertijd, en ervoor zorgen dat je rij- en rusttijden nauwkeurig worden bijgehouden, ongeacht de seizoensveranderingen. Het is van essentieel belang om dit correct te doen om boetes en overtredingen te voorkomen en te zorgen voor een soepele en wettelijke werking van je voertuig. klik hier of kijk de video hieronder:

TachoByte: kies voor zekerheid

Tachobyte levert sinds 2007 betrouwbare tachograaf oplossingen die uw onderneming het een stuk gemakkelijker maken. Met onze oplossing hoeft u nooit meer handmatig de digitale tachograaf of de nieuwe smart tacho 2 uit te lezen en bovendien heeft u altijd alle gegevens beschikbaar in het vereiste formaat en voorkomt u gedoe met de inspecteur.

  • Remote Download
  • Ook op uw smartphone en tablet
  • Uitgebreide rapportages
  • Geïntegreerde overtredingsmodule
Vraag een offerte aan