15-09-23

Boetes door gebruik van oude bestuurderskaart in Nieuwe Smart Tacho 2

Geen Automatische Grenspassage met oude bestuurderskaart.
bestuurderskaart

Geen Automatische Grenspassage met oude bestuurderskaart

Sinds 21 augustus is de nieuwe Smart Tachograaf 2 verplicht in nieuwe voertuigen, en deze registreert automatisch grensovergangen. Echter, dit gebeurt alleen als er een nieuwe bestuurderskaart in zit, wat blijkbaar niet voor iedereen duidelijk is. De Tsjechische vervoerdersvereniging Česmad Bohemia waarschuwt voor boetes. Deze boetes kunnen ontstaan door het gebruik van een oudere bestuurderskaart in de Smart Tacho 2. Sommige nieuwe functionaliteiten werken dan niet, wat tot problemen kan leiden bij controles als een chauffeur vergeet om de grensovergang handmatig in te voeren.

Sancties Gemeld door Tsjechische Transportondernemers

Volgens de organisatie hebben veel Tsjechische transportondernemers al melding gemaakt van sancties, omdat bijvoorbeeld grensovergangen niet werden geregistreerd. De bestaande bestuurderskaart werkt wel in de nieuwe Smart Tacho 2, maar door het ontbreken van de benodigde functionaliteit blijft het nodig om grensovergangen handmatig in te voeren. Wie wil voorkomen dat de verplichte tachograafstop aan de grens blijft bestaan, zal dus moeten investeren in nieuwe een nieuwe bestuurderskaart.

Grotere Opslagcapaciteit met nieuwe bestuurderskaart

De nieuwe bestuurderskaart heeft ook een grotere opslagcapaciteit, omdat chauffeurs vanaf 2025 bij controles alle gegevens over rij- en rusttijden van de afgelopen 56 dagen moeten kunnen tonen. Momenteel is die periode nog 28 dagen.

Verkrijgbaarheid en Toekomstige Prijswijzigingen

De nieuwe tachograafkaart is sinds eind juli ook in Nederland verkrijgbaar bij Kiwa Register en kost, net als de vorige versie, net iets meer dan 125 euro. De nieuwe kaarten (G2V2) zijn te herkennen aan het nummer 0039 rechtsonder op de kaart. De tachograafkaart is vijf jaar geldig. Het kabinet heeft aangekondigd dat de bestuurderskaart volgend jaar aanzienlijk duurder zal gaan worden. Voor transportdocumenten zijn prijsverhogingen tot 20% plus een inflatiecorrectie aangekondigd. Kiwa zal deze maand een update van het kostprijsmodel publiceren, waarna meer duidelijkheid zal ontstaan over de prijzen voor 2024.

bron

TachoByte: kies voor zekerheid

Tachobyte levert sinds 2007 betrouwbare tachograaf oplossingen die uw onderneming het een stuk gemakkelijker maken. Met onze oplossing hoeft u nooit meer handmatig de digitale tachograaf of de nieuwe smart tacho 2 uit te lezen en bovendien heeft u altijd alle gegevens beschikbaar in het vereiste formaat en voorkomt u gedoe met de inspecteur.

  • Remote Download
  • Ook op uw smartphone en tablet
  • Uitgebreide rapportages
  • Geïntegreerde overtredingsmodule

 

 

 

Vraag een offerte aan