04-08-23

Vertraging invoering Smart Tacho 2: RDW introduceert coulanceregeling

Het bedrijfsleven zal de deadline voor de invoering van de Smart Tacho 2 later deze maand niet kunnen halen, vanwege problemen met de beschikbaarheid.
smart tacho 2

Problemen met beschikbaarheid smart tacho 2 zorgen voor coulanceregeling

Het bedrijfsleven zal de deadline voor de invoering van de Smart Tacho 2 later deze maand niet kunnen halen, vanwege problemen met de beschikbaarheid. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) heeft daarom besloten een coulanceregeling te treffen.

Nieuwe tachograafverplichtingen en uitdagingen

Vanaf 21 augustus moeten alle nieuw te registreren voertuigen met een gewicht zwaarder dan 3,5 ton voorzien zijn van de nieuwste generatie slimme tachograaf, genaamd Smart Tacho 2 (G2V2). Echter, de beperkte beschikbaarheid van deze tachografen maakt het onmogelijk om aan de vereiste te voldoen binnen het korte tijdsbestek. Zowel de RDW als de branchepartijen maken zich zorgen over deze situatie.

De RDW verwacht een toename in het aantal aangeboden bedrijfswagens voor keuring in de komende weken, wat kan leiden tot grote drukte bij inbouwbedrijven. Tegelijkertijd zijn de nieuwe tachografen niet op tijd en in voldoende aantallen leverbaar. Dit vormt een aanzienlijke uitdaging voor de branche en de erkende instanties.

Verlenging Datum Eerste Toelating (DET)

Als reactie op deze problemen heeft de RDW op verzoek van het kabinet besloten de termijn voor de Datum Eerste Toelating (DET) te verlengen. Dealers kunnen nu de RDW verzoeken om af te wijken van de normale procedure, waardoor voertuigen tot 31 december gekeurd kunnen worden, waarna de DET alsnog op een eerdere datum wordt gezet.

Nieuwe voertuigverplichtingen en functionaliteiten

De Smart Tacho 2 zal vanaf 21 augustus verplicht zijn voor nieuwe voertuigen in heel Europa. Deze tachograaf wordt niet alleen gebruikt voor het handhaven van rij- en rusttijden, maar ook voor controle op cabotage en detachering. Nieuwe functionaliteiten zijn toegevoegd, zoals automatische registratie van grenspassages en locatiebepaling bij laden en lossen.

Zorgen over leveringsproblemen en beveiliging

Branchepartijen hebben al langer bezorgdheid geuit over leveringsproblemen van de nieuwe tachografen. Momenteel heeft alleen leverancier VDO een type-goedkeuring ontvangen voor de Smart Tacho 2, terwijl andere fabrikanten nog in afwachting zijn.

Naast leveringsproblemen is er ook aandacht voor de beveiliging van de nieuwe generatie slimme tachograaf. De software vereist extra beveiliging tegen spoofing om manipulatie van het satellietsignaal te voorkomen. Brussel verwacht dat deze GPS-beveiliging op een later moment kan worden toegevoegd via een software-update. Echter, vanwege de hoge kosten heeft de Europese Commissie voorlopig besloten deze update niet verplicht te stellen, na een lobbyoffensief door transportorganisaties.

Oproep van de RDW

De RDW roept betrokken partijen op om op de hoogte te blijven van de coulanceregeling en verdere ontwikkelingen omtrent de invoering van de Smart Tacho 2. Klik hier voor het volledige artikel.

TachoByte: kies voor zekerheid

Tachobyte levert sinds 2007 betrouwbare tachograaf oplossingen die uw onderneming het een stuk gemakkelijker maken. Met onze oplossing hoeft u nooit meer handmatig de digitale tachograaf uit te lezen en bovendien heeft u altijd alle gegevens beschikbaar in het vereiste formaat en voorkomt u gedoe met de inspecteur.

  • Remote Download
  • Ook op uw smartphone en tablet
  • Uitgebreide rapportages
  • Geïntegreerde overtredingsmodule

 

 

Vraag een offerte aan