31-05-23

ILT haalt vrachtwagen met gemanipuleerde tachograaf van de weg

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft woensdagavond een vrachtwagen in Grubbenvorst aan een grondige controle onderworpen, en daarbij ontstond het vermoeden dat de tachograaf in dit voertuig gemanipuleerd was.
gemanipuleerde tachograaf

Vermoeden van manipulatie tachograaf

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft woensdagavond een vrachtwagen in Grubbenvorst aan een grondige controle onderworpen, en daarbij ontstond het vermoeden dat de tachograaf in dit voertuig gemanipuleerd was. De tachograaf is een belangrijk instrument dat gebruikt wordt om de rij- en rusttijden van vrachtwagenchauffeurs vast te leggen en te controleren.

Bevestiging van manipulatie

Om de vermoedens van mogelijke manipulatie te bevestigen, werd er een proefrit van enkele minuten gemaakt met de betreffende vrachtwagen. Tijdens deze proefrit bleef de tachograaf echter in de “rust” modus staan en werd er geen enkele “rijtijd” geregistreerd. Dit was een duidelijk teken dat er sprake was van manipulatie.

Boete en vervanging van de tachograaf

Na het vaststellen van de manipulatie heeft de ILT direct actie ondernomen. Er is een boeterapport opgemaakt tegen het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de vrachtwagen. Dit rapport is een juridisch document dat de overtreding vastlegt en de consequenties daarvan benoemt. Het bedrijf zal dus geconfronteerd worden met een boete voor de geconstateerde manipulatie van de tachograaf.

Daarnaast heeft de ILT geëist dat de gemanipuleerde tachograaf onmiddellijk vervangen wordt. Een tachograaf moet immers nauwkeurig en betrouwbaar zijn om ervoor te zorgen dat de rij- en rusttijden van chauffeurs correct geregistreerd worden en dat de verkeersveiligheid gewaarborgd blijft.

Belang van controles en handhaving

Dit geval van een vrachtwagen met een gemanipuleerde tachograaf benadrukt het belang van strenge controles en handhaving door instanties zoals de ILT. Het is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat de regels en voorschriften met betrekking tot rij- en rusttijden in de transportsector worden nageleefd, om zo de veiligheid op de weg te waarborgen en eerlijke concurrentie te bevorderen. De ILT blijft zich inzetten voor een veilig en betrouwbaar transportstelsel, waarbij ze streng optreedt tegen overtredingen en manipulatie zoals in dit geval. Het is een waarschuwing voor andere bedrijven en vrachtwagenchauffeurs dat de autoriteiten geen compromissen zullen sluiten als het gaat om de handhaving van de regels en de verkeersveiligheid.

TachoByte: kies voor zekerheid

Tachobyte levert sinds 2007 betrouwbare tachograaf oplossingen die uw onderneming het een stuk gemakkelijker maken. Met onze oplossing hoeft u nooit meer handmatig de digitale tachograaf uit te lezen en bovendien heeft u altijd alle gegevens beschikbaar in het vereiste formaat en voorkomt u gedoe met de inspecteur.

  • Remote Download
  • Ook op uw smartphone en tablet
  • Uitgebreide rapportages
  • Geïntegreerde overtredingsmodule
  • Bekijk onze video hieronder

 

Vraag een offerte aan