21-04-22

ILT scherpt handhaving tachograaffraude op

De Inspectie Leefomgeving en Transport(ILT) signaleert voortdurend de nieuwste vormen van tachograaffraude. De samenwerking tussen het programma slim en veilig goederenvervoer op de weg van ILT en inspecteurs van het goederenvervoer weg zou kunnen leiden tot een nieuwe methode om tachograaffraude op te sporen.
Vrachtwagens

Controle

Inspecteurs Michel Blox en John Kersten vertellen erover op de website van ILT.  Het was laat in de middag en het was al donker toen John een speciaal verlichte vrachtwagen op de A67 in het oog kreeg.  Behalve dat de extreme verlichting verboden was, trok het ook de aandacht van de inspecteurs. Op locatie wordt de vrachtwagen uitvoerig gecontroleerd of de chauffeur aan de wetgeving rij- en rusttijden voldoet. Een uitdraai met de gegevens en een doormeting van de tachograaf suggereert dat er wellicht sprake was van tachograaffraude.

Gemanipuleerde pulsgever

Er is een gegrond vermoeden van fraude en om deze reden wordt de tachograafinstallatie nader onderzocht. De vrachtwagen wordt naar een werkplaats gereden om samen met de inspecteur en een tachograaftechnicus de manipulatie vast te stellen. De pulsgever voorziet de tachograaf normaliter van informatie, maar tijdens de meting bleek dat er waardes naar boven kwamen die niet normaal waren. De tachograaf is meegenomen voor verder onderzoek om in de toekomst zulke manipulaties sneller te ontdekken.

Onderzoek naar tachograaffraude

De gemanipuleerde tachograaf wordt meegenomen voor verder onderzoek. Binnen de ILT zijn momenteel verschillende onderzoeken naar tachograafmanipulatie bezig met als doelstelling om tachograaffraude en daarmee overtreding van de rij- en rusttijdenwet op verschillende manieren aan te pakken. Een onderzoek naar deze pulsgever manipulatie wordt daarom ook meegenomen om het in de toekomst makkelijker te maken voor inspecteurs om deze manipulaties sneller aan het licht te brengen.

Verkeersveiligheid en eerlijke concurrentie

De ILT bestrijdt tachograaffraude in het belang van de arbeidsomstandigheden van vrachtwagenchauffeurs en de verkeersveiligheid. Als een bestuurder zich niet aan de wettelijke rusttijd houdt, kan dit het rijgedrag beïnvloeden wat natuurlijk een verkeersveiligheidsrisico is. Bovendien zorgt fraude ook voor een oneerlijke concurrentie tussen transportbedrijven.

TachoByte

Is jouw bedrijf al klaar voor meer controles? Wij bieden een betaalbare oplossing voor digitale tachografen waarmee je bovendien een hoop tijd (en dus geld) bespaart. Neem nu contact op met TachoByte of vraag vrijblijvend een offerte aan op onze website en zorg ervoor dat je je tachograaf administratie op orde hebt.

 

 

 

 

bron

 

 

Vraag een offerte aan