20-01-22

Verplichte stop na grens leidt tot chaos!

Brancheorganisatie TLN spreekt van mogelijke chaos bij grensovergangen, onnodige extra CO2-uitstoot en hogere kosten voor vervoerders.
Truck driving on the road

Op de website van NOS staat een artikel waarin de transportsector stelt dat nieuwe EU-regels voor vrachtwagenchauffeurs volgende maand waarschijnlijk tot problemen gaan leiden.

Vanaf 2 februari moeten namelijk alle vrachtwagenchauffeurs zo snel mogelijk na het passeren van een grens een nieuwe landcode invoeren in de tachograaf. Met deze regel is het de bedoeling dat arbeidsuitbuiting opgespoord kan worden en aangepast wordt.

Een tachograaf registreert onder meer rij- en rusttijden, afgelegde afstand en de snelheid van het voertuig.

Overbelasting bij rustplaatsen

De verplichte handeling kost inclusief af- en oprijden zo’n vijf minuten. Er wordt gevreesd voor enorme drukte bij de rustlocaties bij grensovergangen.

TLN schat op basis van de cijfers van de overheid dat zo’n 96.000 vrachtwagens dagelijks de Nederlandse grens passeren. “Alleen bij de A67 bij Venlo gaat het al om circa 14.000 vrachtwagens per dag. Als die straks en masse bij de grens of dezelfde rustplaats of tankstation vlak na de grens gaan stoppen, staat het geringe aantal parkeerplaatsen binnen de kortste keren vol”, zegt TLN.

Ministerie neemt zorgen serieus

Het is goed dat de branche dit signaal afgeeft, zegt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in een reactie. “Dit nemen we serieus; we zullen de situatie bij de grenzen de komende tijd goed in de gaten houden.” Een vluchtstrook of uitvoegstrook is nadrukkelijk geen geschikte stopplaats, zegt de woordvoerder. Ook leidt de verplichte stop volgens TLN tot onnodige CO2-uitstoot en extra kosten voor werkgevers.

Oplossing

Het geschetste probleem door de TLN zal in 2025 sowieso verholpen zijn. Dan is het gebruik van een slimme tachograaf verplicht en die voert automatisch de nieuwe landencode in zodra een grens wordt gepasseerd. Vanaf augustus volgend jaar is de slimme tachograaf verplicht in alle nieuwe vrachtwagens.

TachoByte: kies voor zekerheid

Tachobyte levert sinds 2007 betrouwbare tachograafoplossingen die uw onderneming het een stuk gemakkelijker maken. Met onze oplossing hoeft u nooit meer handmatig de digitale tachograaf uit te lezen en bovendien heeft u altijd alle gegevens beschikbaar in het vereiste formaat en voorkomt u gedoe met de inspecteur.

Tachograaf Analyse met TachoByte

  • Controle op alle rij tijden wetgeving
  • Controle op zowel dagelijkse als wekelijkse rusttijden
  • Ferry/Trein en meervoudige bemanning
  • Correcte invoer van activiteitet

Vraag een offerte aan