11-01-22

ILT digitaliseert controles; lage pakkans buitenlandse overtreders

Uit het Meerjarenplan van de ILT blijkt dat het aantal fysieke wegcontroles de komende jaren waarschijnlijk niet toeneemt.
ILENT Auto

Dat is zeer onwenselijk, signaleert TLN. Dit artikel staat te lezen op de website van TTM. Zonder genoeg handhaving langs de weg blijft de kans dat buitenlandse voertuigen aangehouden worden laag.

Uit het Meerjarenplan 2022-2026 van het ILT blijkt dat de focus vooral gaat liggen bij het verhogen van de digitale bedrijfsinspecties, die vorig jaar begonnen zijn. Hierdoor denkt de ILT effectief te kunnen handhaven op bedrijven die de structureel regels niet naleven. Ook probeert het ILT hierdoor aan het aantal verplicht te controleren werkdagen te komen, zoals dat in Europa is afgesproken.

Deze vorm van handhaving zal zeker bijdragen aan het verhogen van de naleving op wet- en regelgeving, echter zal dat vooral gelden voor Nederlandse vervoerders. Transportbedrijven uit andere landen worden namelijk niet digitaal gecontroleerd. TLN maakt zich al jaren zorgen over de lage pakkans van overtreders van de wet en ziet hiermee een verdere schreefgroei ontstaan in de pakkans voor Nederlandse en buitenlandse voertuigen. Dat vindt het ILT onwenselijk. Hierdoor is namelijk geen sprake van een gelijk Europees speelveld. Ook is er een structureel gebrek aan wegcontroles. Dus ook het preventieve effect van zichtbare handhaving is onvoldoende aanwezig.

TLN zou graag een specifiek plan zien voor de handhaving van de regels op de buitenlandse voertuigen. Het recent ingevoerde Mobility Package vraagt daar ook om. De weginspecties zijn een belangrijke bron voor de ILT, maar moeten ook belangrijke informatie opleveren voor de handhaving van detachering dat onder de bevoegdheid van ISZW valt. Meer dan genoeg aanleiding en reden om de bestaande capaciteit op weginspecties te verhogen, vindt TLN.

TachoByte: kies voor zekerheid
Tachobyte levert sinds 2007 betrouwbare tachograafoplossingen die uw onderneming het een stuk gemakkelijker maken. Met onze oplossing hoeft u nooit meer handmatig de digitale tachograaf uit te lezen en bovendien heeft u altijd alle gegevens beschikbaar in het vereiste formaat en voorkomt u gedoe met de inspecteur.

Vraag een offerte aan