22-09-21

Voertuigcombinatie onderweg zonder tachograaf: 4400 euro boete

Tijdens een controle heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT)een voertuigcombinatie die zonder tachograaf reed en die zwaarder was dan 7.500 kilo gestopt.
ILENT Auto

Voertuigcombinatie onderweg zonder tachograaf: 4400 euro boete

In een artikel op de website van transport-online.nl staat te lezen dat een voertuigcombinatie die zwaarder was dan 7500 kilo staande is gehouden op de A12 bij Bodegraven door de ILT.

Tijdens de controle bleek dat er geen tachograaf had geïnstalleerd. Hiervoor kreeg de bestuurder en tevens eigenaar een boete van 4.400 euro, meldt de ILT.

Tachograafplicht voor BE-combinaties

Naast combinaties met trekkers en opleggers van vrachtwagens, zijn er ook combinaties met bestelauto’s en aanhangwagens. De tachograafplicht geldt voor de combinaties waarvan het totale gewicht (eigen gewicht plus maximale laadvermogen) 3500 kilo of meer is. Mocht je een tachograafvrijstelling hebben, dan zal je wel de ritten en de arbeids- en rusttijden moeten registeren.

Vrijstelling krijgen

Er zijn echter wel uitzonderingen op de tachograafplicht. Als een voertuig of combinatie inclusief laadvermogen bijvoorbeeld uit maximaal 7500 kilo bestaat, maar het materiaal, de uitrusting of de machines gebruikt wordt door de bestuurder voor het eigen beroep, kan er een vrijstelling verkregen worden. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo mag het rijden niet de voornaamste activiteit zijn en mag de bestuurder niet meer dan twaalf uur per week met dit voertuig rijden. Ook moet een sluitende ritten- en rij- en rusttijdenregistratie getoond kunnen worden. Deze vrijstelling geldt alleen als de ritten binnen een straal van honderd kilometer rond de vestigingsplaats van de onderneming gemaakt worden.

Kort samenvattend:

  • Maximaal laadvermogen is 7500 kilo;
  • De lading, de uitrusting of machines zijn voor uitvoer eigen beroep;
  • De bestuurder mag niet meer dan 12 uur rijden;
  • Een sluitende ritten en rusttijden registratie is verplicht;
  • De ritten worden gemaakt binnen een straal van 100 km rond de vestigingsplaats.

Kies voor zekerheid

Of u nu eigen rijder bent met 1 vrachtwagen of een grote vloot heeft, het TachoByte systeem ontzorgt u in alle zaken omtrent de digitale tachograaf. Tachobyte levert sinds 2007 betrouwbare tachograafoplossingen die uw onderneming het een stuk gemakkelijker maken. Met onze oplossing hoeft u nooit meer handmatig de digitale tachograaf uit te lezen en bovendien heeft u altijd alle gegevens beschikbaar in het vereiste formaat en voorkomt u gedoe met de inspecteur.

 

Vraag een offerte aan