06-08-18

Nieuwsoverzicht augustus 2018

DTCO met kaart

Een rijbewijs bestellen in Polen, geen vrijstelling meer voor chauffeurs uit 1955 voor Code 95 en toeristenbelasting betalen als chauffeur. Augustus belooft een bijzondere maand te worden.

Rijbewijs uit Polen bestellen

Een maand geleden werd Mark Rutte onaangenaam verrast toen een journalist een rijbewijs met zijn foto erop liet zien aan de Minister-President. Het bleek om een vervalst rijbewijs te gaan dat in Polen was besteld. Volgens Grapperhaus, Minister van Justitie, kan de site echter niet offline worden gehaald vanwege de huidige wetgeving in Polen.

Het offline halen van de website zou overigens vooral symptoombestrijding zijn. TLN heeft in een reactie aangegeven dat ze hopen dat de toekenning van rijbewijzen in de toekomst via Brussel zal verlopen.

Geen vrijstelling Code 95 voor oudere chauffeurs

Chauffeurs die geboren zijn voor 1955 hoefden tot voor kort geen Code 95 te behalen voor hun rijbewijs. De vakbekwaamheidseis voor chauffeurs gold niet voor de ‘meer ervaren’ chauffeurs van voor 1955. Echter, de EU heeft Nederland, die als enige lidstaat in Europa deze vrijstelling had, verplicht om deze op te heffen.

In de praktijk betekent dit dat chauffeurs nu alsnog aan de bak moeten om 35 uur aan nascholing te halen. Voor veel chauffeurs wordt aangeraden om daar nu alvast mee te beginnen. De kosten van de nascholing komen overigens voor rekening van de werkgever.

Overnachten op de vestiging = toeristenbelasting?

Een opvallend bericht van Vallenduuk Advocaten, specialisten in transportrecht. Het bureau geeft in een nieuwsbericht aan dat een van hun klanten een naheffing kreeg van de gemeente voor het betalen van toeristenbelasting. De reden was dat chauffeurs van het bedrijf overnachtten op de vestiging van de onderneming.

Volgens het advocatenbureau is het van belang hoe de toeristenbelasting precies is geformuleerd. Vaak moet er sprake zijn van een betaling aan de partij die de overnachtingsmogelijkheid ter beschikking stelt. Omdat de chauffeurs vaak geen vergoeding betalen wanneer ze overnachten op de bedrijfslocatie zal de toeristenbelasting vaak niet verschuldigd zijn.

Vraag een offerte aan