31-07-18

Extra controles tijdens vakantieweken

ILENT Auto

De afgelopen week is in 27 Europese landen extra controles gehouden op touringbussen en vrachtwagens. De extra controles werden uitgevoerd in het kader van de drukte op de snelwegen tijdens vakantiedagen.

TISPOL

De site Transport Online meldt dat de afgelopen week in maar liefst 27 Europese landen extra controles zijn gehouden in het kader van de TISPOL controleweek. TISPOL is een Europa-brede organisatie die is opgericht door de verschillende verkeerspolitiediensten uit Europa. Tijdens een speciale controle week ligt de nadruk op touringcars, die alom aanwezig zijn op de Europese snelwegen, en op goederentransport.

Rij- en rusttijden

Tijdens de vakantieweken ligt de nadruk op het naleven van de rij- en rusttijden en de staat waarin de voertuigen en de lading verkeren. Bij vrachtwagens betekent dit aandacht voor ladingszekering. Bij touringcars ligt de nadruk meer op gordels, noodhamers en andere veiligheidsvoorzieningen. Dat de nadruk bij beide op rij- en rusttijden ligt is niet verrassend. Een uitgeruste chauffeur gezien als basisvoorwaarde voor veiligheid in het drukke vakantieverkeer.

Tachograaf

Of een chauffeur zich aan de rij- en rusttijden houdt wordt gecontroleerd met behulp van de digitale tachograaf. Met name in touringcars, waarbij vaak meerdere bemanningsleden meerijden, wordt streng toezicht gehouden op het naleven van de Rijtijdenwet. Niet alleen aan de tijden zelf worden hoge eisen gesteld, maar ook aan de administratie. Een fout in de administratie, bijvoorbeeld het niet tijdig uitlezen van de digitale tachograaf. Kost al snel duizenden euro’s boete, per chauffeur, per dag!

TachoByte levert sinds 2007 een oplossing die automatisch en op afstand tachografen uitleest volgens de Europese richtlijnen. Daarnaast genereert de oplossing overtredingsrapporten waardoor transportondernemers pro-actief in kunnen grijpen wanneer de Rijtijdenwet niet wordt nageleefd, zonder dat een inspecteur dit hoeft te doen.

Het resultaat? Een grote besparing op de administratie rondom digitale tachografen, chauffeurs die veilig de weg op gaan en veel minder boetes!

Vraag een offerte aan