30-04-18

Creatieve controle op telefoongebruik vrachtwagenchauffeurs

Truck driving on the road

Vrachtwagenchauffeurs in het oosten van Nederland die achter het stuur met hun telefoon bezig zijn kunnen binnenkort op een wel hele creatieve manier een boete krijgen.

Moeilijk zicht

Omdat chauffeurs veel hoger zitten dan bestuurders van personenauto’s is het voor agenten vaak lastig te zien of iemand aan het appen is achter het stuur, of dat er iets anders gaande is. Dit maakt het beboeten vaak lastig. De oplossing is simpel maar doeltreffend: de politie controleert vanuit een touringbus vanwaaruit het veel makkelijker is om te zien wat een chauffeur aan het doen is.

Geslaagde proef

Wanneer een chauffeur wordt betrapt op telefoongebruik achter het stuur geeft de touringcar een sein aan een van de volgauto’s die de vrachtwagen aan de kant zetten. De nieuwe manier van controleren is volgens de politie erg efficiënt. Volgens Transport Online werden tijdens eerdere testdagen maar liefst 440 chauffeurs aan de kant gezet.

Gevaarlijk

Telefoongebruik achter het stuur zorgt voor steeds meer ongelukken. Volgens Stichting Incident Management Nederland is smartphonegebruik dé oorzaak van de toename in ongelukken over de afgelopen 4 jaar. Tussen 2013 en 2017 steeg het aantal verkeersongevallen met letselschade met maar liefst 27%.

De politie geeft aan chauffeurs niet alleen te beboeten, maar ook met ze in gesprek te gaan. Bewustwording is volgens hen erg belangrijk. Vanwege het succes van de controles wordt ermee doorgegaan: de volgende controles staan alweer gepland.

Vraag een offerte aan