23-04-18

Wat betekent het Verdrag van Luik voor transportondernemers?

Europese Unie Vlag

De samenwerking tussen België, Nederland en Luxemburg op het gebied van transportcontroles blijft toenemen. Afgelopen week was het weer raak tijdens een grootschalige controle op diverse plaatsen in de Benelux.

Verdrag van Luik

Sinds 2014 is het zogenaamde Verdrag van Luik van kracht. Het verdrag houdt in dat België, Luxemburg en Nederland meer gaan samenwerken om controles en inspecties op wegvervoer te verbeteren. Het betekent o.a. dat Belgische inspecteurs bevoegd zijn om in Nederland te helpen bij controles. Ook proberen de landen overeenstemming te krijgen in de manier waarop bepaalde overtredingen worden afgehandeld. Wanneer je in Nederland een boete krijgt voor een bepaalde overtreding moet het niet zo zijn dat je in België wegkomt met een waarschuwing.

Transportcontroles

De samenwerking betekent ook dat de landen informatie uitwisselen over het controleren en inspecteren van wegvervoer. Met name informatie om fraude en overtredingen met betrekking tot rij- en rusttijden tegen te gaan wordt gedeeld. Dit maakt het mogelijk om van elkaar te leren. Ook zorgt het verdrag ervoor dat de landen elkaar kunnen ondersteunen met controles. Bepaalde inspectieapparatuur kan bijvoorbeeld beter worden ingezet om manipulatie van de tachograaf op te sporen.

De toekomst

Nederland, België en Luxemburg hebben een voortrekkersrol als het gaat om samenwerking op dit gebied. Het is vooral bijzonder dat landen uit eigen initiatief proberen om samen te werken, zonder dat er vanuit de EU aansturing is. De Benelux heeft al aangegeven open te staan voor andere landen die ook willen deelnemen aan het Verdrag van Luik. In de toekomst betekent dit mogelijk dus ook dat Duitse en Nederlandse inspecteurs samen kunnen werken.

Vraag een offerte aan