15-04-18

Waarom je nooit te laat de digitale tachograaf uit moet lezen!

ILENT Auto

Wanneer je handmatig de digitale tachograaf en bestuurderskaart uitleest kan het wel eens voorkomen dat je dit niet altijd iedere 28 of 90 dagen optijd doet. Pas op, want de gevolgen kunnen groot zijn!

Afgelopen donderdag kwam TLN met het bericht dat in Duitsland een ondernemer een boete kreeg van € 3.750 voor het te laat uitlezen van de digitale tachograaf.

Bestuurderskaart en digitale tachograaf

Te laat uitlezen van de bestuurderskaart of van het massageheugen van de digitale tachograaf kan flink in de boeken lopen. Volgens de boetecatalogus van ILT is de boete respectievelijk € 1.100 en € 2.200 euro, te betalen door de werkgever. In verband met de handhaving op rij- en rusttijden moeten bestuurderskaarten iedere 28 dagen worden uitgelezen. Het massageheugen van de digitale tachograaf moet iedere 90 dagen worden uitgelezen. Veel bedrijven doen dit nog steeds handmatig, waardoor een foutje om de hoek ligt.

Handmatig uitlezen

Handmatig uitlezen kan op verschillende manieren:

  • Met behulp van een downloadkey;
  • Door een laptop of tablet met speciale software;
  • Met een speciale kaartlezer (alleen bestuurderskaart).

Hoewel het uitlezen zelf tijd in beslag neemt, is de grootste uitdaging om de administratie netjes bij te houden. Hoe zorg je er gegarandeerd voor dat je altijd optijd de gegevens uitleest?

Ook moeten de gegevens, wanneer ze zijn uitgelezen, worden opgeslagen in een (digitaal) archief. Hoe zorg je ervoor dat je gegarandeert voldoet aan de wettelijke bewaartermijn en dat je alle gegevens netjes opslaat?

Automatisch uitlezen

Veel transportondernemers die handmatig de tachograaf en bestuurderskaart uitlezen weten niet dat het vaak niet alleen makkelijker, maar ook nog eens goedkoper is om dit uit te besteden. Het beste voorbeeld hiervan is een remote download oplossing die zichzelf op verschillende manieren terugverdient:

  • Besparing op uren door automatisch uit te lezen;
  • Besparing op hoge archiefkosten;
  • Besparing op boetes door het te laat uitlezen van data of niet goed opslaan.
  • Besparing op boetes door real-time informatie over rij- en rusttijden
  • Bedrijfsvoering verbeteren op basis van informatie uit de tachograaf

Ondernemers die op afstand hun digitale tachograaf uit laten lezen met TachoByte profiteren van al deze voordelen. Bent u de volgende? Neem contact op met een van onze mensen voor meer informatie of vraag direct een vrijblijvende offerte aan!

Vraag een offerte aan