02-04-18

Kilometerheffing voor vrachtvervoer: 3 voorwaarden voor een succesvolle invoering

Truck driving on the road

Dat de kilometerheffing er komt, staat vast. Echter, wat is er precies nodig om van de kilometerheffing een succes te maken?

Afgelopen dinsdag stemde de Tweede Kamer in met een motie om de kilometerheffing een jaar eerder in te voeren, wat betekent dat de transportsector waarschijnlijk vanaf 2022 meer zal gaan betalen. De kilometerheffing voor vrachtvervoer moet vervuiling tegengaan en zorgen voor een meer gelijk speelveld in Europa. Bij buurlanden zien we echter dat een kilometerheffing niet zomaar een succes is. Onder andere TLN geeft aan dat een kilometerheffing problemen op kan leveren wanneer deze niet goed wordt ingevoerd.  Daarom, een paar lessen die we kunnen leren van de buren:

1. Gebruik hetzelfde systeem
België voerder al eerder de tolkastjes in. Met speciale apparatuur wordt geregistreerd hoeveel gereden wordt en hoeveel er betaald moet worden. Gelukkig is het kabinet van plan om dezelfde apparatuur te gebruiken, waardoor vrachtwagens dus niet wéér langs de garage moeten.

2. Wees in het begin flexibel in de handhaving
Inspectiediensten die controleren of de kilometerheffing wel netjes wordt betaald houden vaak geen rekening met problemen tijdens de invoering. Zo worden bij de zuiderburen duizenden euro’s aan boetes opgelegd, die bovendien direct betaald moeten worden. Op zich niet erg, ware het niet dat de schuld vaak bij de haperende techniek ligt, in plaats van bij de chauffeur.

3. Gebruik het verdiende geld op de juiste manier
Het geld dat met de kilometerheffing geïnd wordt betekent een extra lastenverzwaring voor de transportsector. Daarom is het belangrijk dat deze sector op een andere manier gecompenseerd wordt. Gebeurt dit niet, dan betaalt de consument uiteindelijk de rekening omdat de producten duurder worden. Daarnaast kan het geld worden gebruik om duurzame initiatieven te ondersteunen, om zo het milieueffect van de nieuwe wet verder te versterken

Vraag een offerte aan