25-03-18

5 Gevolgen van de nieuwe Code 95 voor chauffeurs

Truck driving on the road

Halverwege februari kwam de Europese Commisie met aanpassingen van de richtlijn “vakbekwaamheid chauffeurs”, beter bekend als Code 95. Maar wat betekent dit in de praktijk voor chauffeurs?

Code 95

Iedere 5 jaar moeten chauffeurs zo’n 35 uur aan nascholing volgen. Hoewel dit niet veel lijkt zijn er genoeg chauffeurs die tegen het einde van de 5 jaar ‘nog even’ hun code 95 moeten halen. Op zich niets mis mee, als chauffeur zit je (als het goed is) immers liever achter het stuur dan in de schoolbanken. Wat dat betreft wordt het er voor chauffeurs niet erger op: de hoeveelheid nascholing blijft 35 uur.

Maar wat zijn dan wel gevolgen voor chauffeurs? We zetten ze voor je op een rijtje:

1. Ieder jaar een andere nascholing
Veel chauffeurs halen hun Code 95 door ieder jaar dezelfde training van 7 uur te volgen. Met de nieuwe richtlijn mag dit niet meer en zal je toch écht op zoek moeten gaan naar een andere training dan die ene die je ieder jaar al volgt.

2. Meer focus op veiligheid en milieu
Een van de eisen van de nieuwe richtlijn is dat er minimaal een nascholing wordt gevolgd op het gebied van verkeersveiligheid. Daarnaast komt er meer aandacht voor ‘rationeel brandstofverbruik’, oftewel zuiniger rijden. Wat er precies met ‘meer aandacht’ wordt bedoeld is niet helemaal duidelijk.

3. De lessen zijn relevant voor wat je doet
Vervoer je gevaarlijke stoffen? Doe daar dan ook iets mee met je nascholing. Chauffeur van een oplegger die wordt ingezet bij wegwerkzaamheden? Volg een training ‘veilig werken langs de weg’. Actief in de stadsdistributie en rij je vaak door smalle weggetjes? Doe een training manouvreren.

Het bovenstaande klinkt logisch, maar genoeg chauffeurs doen niet perse iets dat aansluit bij hun werkzaamheden. Volgens de EU is het tijd dat daar verandering in komt: bij het kiezen van trainingen moet rekening worden gehouden met je specifieke werkzaamheden.

4. Trainingen in heel de EU zijn evenveel waard
Dit is een gevaarlijke. De nieuwe richtlijn geeft aan dat landen in de EU de Code 95 trainingen van andere lidstaten moeten erkennen. Wie garandeert echter dat een scholing in Roemenië inhoudelijk net zo sterk is als een scholing in Nederland? En kan je binnenkort je Code 95 kopen tijdens een tripje naar het Oosten?

TLN geeft aan dat handhaving van deze regel erg belangrijk is om fraude te voorkomen. We zijn benieuwd hoe dat in de praktijk gaat werken.

5. Vanaf juni 
De Europese Commissie is de regering van de EU. Wanneer zij een nieuwe richtlijn invoeren moet hier nog wel over gestemd worden. Dit gebeurt door de Europese Raad, die naar verwachting in juni zal stemmen over deze richtlijn.

Vraag een offerte aan