12-03-18

Eerste maand cabineverbod loopt flink in de boeken

Truck driving on the road

In januari kwamen transportbedrijven er nog vanaf met waarschuwingen, maar in februari moesten ze toch echt de portemonnee trekken bij een overtreding van het verbod op cabinekamperen.

Maar liefst 47 boetes in een maand. Het lijkt erop dat ILT de handhaving van het verbod op cabinekamperen erg serieus neemt, of in ieder geval een goede start wil maken. Dit is een behoorlijk aantal, zeker gezien het feit dat meer dan 20% van alle gecontroleerde chauffeurs in overtreding bleek te zijn.

Met een boetebedrag van € 1500 (voor de werkgever) zou je verwachten dat er minder overtredingen plaatsvinden. Volgens Omroep Brabant, die eind vorige maand met het nieuws kwam, zijn vooral Oost-Europese chauffeurs vaak in overtreding. Dit is een van de redenen dat het verbod tegenwoordig ook in Nederland geldt: om de leefomstandigheden van veel chauffeurs, met name uit Oost-Europa, te verbeteren.

Het is nog even de vraag of de controles van ILT zo intensief zullen blijven. Over het algemeen wordt na het invoeren van een nieuw verbod of nieuwe wetgeving kortstondig en intensief gecontroleerd en neemt daarna de intensiteit van de inspecties af.

Vraag een offerte aan