05-02-18

Digitale tachograaf manipuleren: opnieuw een inval

Vorig jaar in juli was het ook al raak: toen werd bij een bedrijf uit Rhoon geconstateerd dat veel tachografen niet voldeden aan de eisen. Nu is het weer raak, opnieuw in de buurt van Rotterdam.

Digitale tachograaf manipuleren

Bij de inval is allerlei apparatuur en ook de administratie meegenomen. Het manipuleren van de digitale tachograaf zorgt ervoor dat rij- en rusttijden niet juist worden geregistreerd. Hierdoor kunnen chauffeurs langer doorrijden zonder dat ze hoeven te stoppen. Bij een controle wijst de tachograaf vervolgens veel minder rijtijd uit dan daadwerkelijk gereden is en lijkt er niets aan de hand.

Concurrentievervalsing

Het manipuleren van de digitale tachograaf is natuurlijk concurrentievervalsing. Minder pauze en minder rust betekenen immers meer uren achter het stuur en minder kosten voor het transportbedrijf. Naast het oneerlijke voordeel dat sommige bedrijven hiermee behalen is het ook nog eens gevaarlijk: vermoeide chauffeurs veroorzaken regelmatig ongelukken.

Hoge boetes

Gezien de gevaren en de concurrentievervalsing staan er vaak hoge boetes op het manipuleren van de digitale tachograaf en ook wanneer een chauffeur zich niet houdt aan de rij- en rusttijden kan een boete behoorlijk hoog uitvallen. Echter, waar veel transportondernemers vaak mee worden geconfronteerd is dat er ook hoge boetes staan op een administratie die niet helemaal perfect is.

Wanneer de data uit de tachograaf of bestuurderskaart bijvoorbeeld niet tijdig wordt uitgelezen levert dit al snel duizenden euro’s aan boetes op. Hetzelfde geldt wanneer deze data niet lang genoeg wordt bewaard.

Bij TachoByte horen we regelmatig deze verhalen van ondernemers. Gelukkig is er een oplossing: met het remote download systeem van TachoByte worden tachografen en bestuurderskaart op afstand uitgelezen. De data hiervan wordt vervolgens bewaard volgens wettelijke vereisten. Het gevolg? Nooit meer zelf de tachograaf of bestuurderskaart uitlezen en nooit meer boetes vanwege een ondeugdelijke administratie!

Vraag een offerte aan