28-01-18

Cabinekamperen verboden, of toch niet?

ILENT Auto

In januari kwam er definitief een eind aan het doorbrengen van de weekendrust in de cabine. Althans, zo leek het. Maar hoe zit het nu echt met het verbod op de weekendrust? En mag je nog steeds in je cabine slapen als je op een private truckparking staat?

Verbod weekendrust in de cabine

Vorig jaar, eind oktober, gaf de Tweede Kamer aan, middels een motie van kamerlid Gijs van Dijk van de PVDA, dat het verbod op cabinekamperen gehandhaafd moest worden door de regering. Begin dit jaar, vanaf aanstaande donderdag, 1 februari, wordt er volgens ILT wordt het verbod gehandhaafd met een boete van € 1.500.

Private truckparkings

Op woensdag 17 januari kwam vaktijdschrift TTM echter met de mededeling dat het verbod niet gehandhaafd zou worden op private truckparkings. Volgens TTM is dit door een woordvoerder van ILT zelf bevestigd. Een dag later, op 18 januari, werd vanuit de Tweede Kamer, o.a. weer door Gijs van Dijk, een motie ingediend dat ILT wél moet gaan handhaven op alle plekken, en niet alleen op plaatsen waar de meeste overlast wordt bezorgd.

Huidige situatie

De hiervoor genoemde motie is inmiddels aangenomen, wat betekent dat de Tweede Kamer wil dat ILT niet alleen op openbare parkeerplaatsen, maar ook op private truckparkings het verbod gaat handhaven. Een andere motie, om het aantal inspecteurs bij ILT te vergroten, is echter niet aangenomen.

Wat betekent dit concreet? Dat 18 inspecteurs van ILT vanaf a.s. donderdag op alle parkeerplaatsen gaan handhaven op het verbod op cabinekamperen. Het is lastig in te schatten hoeveel chauffeurs en transportondernemers gaan merken van de handhaving, maar voorlopig lijkt het er dus op dat ILT niet voldoende capaciteit heeft om op alle plekken voldoende controles uit te voeren.

Vanaf aanstaande donderdag start de handhaving, de verwachting is dat dan ook langzaam de eerste ervaringen en boetes binnen zullen druppelen.

Vraag een offerte aan