15-01-18

Einde weekendrust in de cabine nu definitief

Truck driving on the road

Over iets meer dan twee weken is het gedaan met de weekendrust in de cabine. Vanaf dat moment riskeren transportondernemers een boete van maar liefst € 1.500, -.

Weekendrust in de cabine

Hoogstpersoonlijk deelde minister van Infrastructuur & Waterstaat Cora Nieuwenhuizen folders uit op een parkeerplaats langs de A16. Waar chauffeurs nu nog wegkomen met een foldertje wordt vanaf 1 februari ook daadwerkelijk gehandhaafd op de regel. Dat betekent dat de werkgever van de desbetreffende chauffeur die zich niet houdt aan de regel een boete kan krijgen van € 1.500, –

Gelijk speelveld

Lange tijd was de weekendrust in de cabine een Nederlands ‘probleem’. Want of je nou voorstander was van het gedoogbeleid of juist niet: het zorgde voor een oneven speelveld waarbij, met name in de grensstreken, buitenlandse chauffeurs zorgden voor een overbezetting van Nederlandse parkeerplaatsen.

Barbecueën toegestaan

Hoewel kamperen wordt verboden, mag er nog wel gebarbecued worden op de parkeerplaatsen en blijft een ‘kort verblijf’ toegestaan. ILT-woordvoerder Daniëlle Rebel legt uit: “Eventuele overlast is wat ons betreft een bijkomend probleem. Het gaat ons primair om de arbeidsvoorwaarden voor de chauffeurs”.

Handhaving

Vanaf 1 februari aanstaande wordt de regel gehandhaafd. De controle gebeurt door de urenregistratie in de tachograaf te controleren, maar ‘heterdaadjes’ zijn uiteraard ook mogelijk. Hoe dan ook is de vraag of ILT voor het handhaven van de regel extra capaciteit vrij gaat maken.

Vraag een offerte aan