27-12-17

Parkeerplaats Nederland lijkt definitief voorbij

ILENT Auto

Als enige land waar de weekendrust in de cabine nog was toegestaan werd Nederland de afgelopen jaren ook wel de parkeerplaats van Europa genoemd. Na een uitspraak van het Europees Hof lijkt dat binnenkort verleden tijd.

Alle buurlanden van Nederland handhaafden al op de regel dat de weekendrust niet in de cabine genoten mocht worden. Hierdoor steken chauffeurs uit deze landen vaak de Nederlandse grens over om op Nederlandse parkeerplaatsen in hun cabine te slapen. Het gevolg? Overvolle parkeerplaatsen waardoor veel chauffeurs niet meer aan hun rij- en rusttijden verplichtingen kunnen voldoen.

Na de uitspraak van het Europees Hof is duidelijk geworden dat ook Nederland moet gaan handhaven op het verbod. TLN verwacht dat de regering dit zo snel mogelijk gaat doen en dat de 45-uurs rust in de cabine dus snel verleden tijd zal zijn. De belangenorganisatie pleit er nog steeds voor dat chauffeurs eens in de vier weken een 45-uurs rust in de cabine moeten kunnen nemen om de flexibiliteit van transport te bevorderen.

Naar verwachting wordt er vanaf januari/februari gehandhaafd op de regel. Vanaf dan kunnen boetes van zo’n € 1500,- worden uitgedeeld. Wanneer Nederland ook gaat handhaven op het verbod om de weekendrust in de cabine te nemen wordt het speelveld in Europa iets meer gelijk getrokken. Wel blijven er op veel andere gebieden nog verschillen tussen de lidstaten, bijvoorbeeld op het gebied van het verplichte minimumloon.

Vraag een offerte aan