09-10-17

Kilometerheffing wordt zo spoedig mogelijk ingevoerd

Truck driving on the road

We schreven er eerder ook al over, maar sinds bekend is dat er een coalitieakkoord is voor Rutte III komt er waarschijnlijk definitief een kilometerheffing.

De kilometerheffing moet bijdragen aan het doel van de coalitie om de CO²-uitstoot terug te dringen met 50% voor 2030. Of de kilometerheffing hier heel veel aan bij gaat dragen is twijfelachtig, met name omdat alle andere voertuigen buiten schot blijven. Dat de coalitie de kilometerheffing als pilot ziet voor personenvervoer is natuurlijk wel een mogelijkheid.

Het is aannemelijk dat de kilometerheffing berekend gaat worden op basis van de CO²-uitstoot van vrachtwagens. Ook zijn er nog geen staffels bekend waarmee de kilometerheffing berekend kan worden voor vrachtwagens, zoals we die bij de fiscale bijtelling bijvoorbeeld wel kennen.

Tot slot is het nog de vraag of de kilometerheffing ook invloed gaat hebben op andere belastingen voor vrachtwagens. Wat gebeurd er bijvoorbeeld met de MRB? En wat gebeurd er met de belasting op zware motorrijtuigen, ook wel bekend als het Eurovignet? Pas wanneer de fracties van de partijen in hebben gestemd met het regeerakkoord kan het regeerakkoord definitief worden gemaakt en zal hierover meer duidelijk worden. Tot die tijd houden we u uiteraard op de hoogte.

Vraag een offerte aan