28-09-17

Megaboete voor Scania

Europese Unie Vlag

Bijna 15 jaar lang prijsafspraken maken in een kartel met 5 andere fabrikanten. Scania deed het en betaalt nu de hoofdprijs: bijna 900 miljoen Euro boete.

Het mag een wonder heten dat alleen Scania is beboet door de Europese Commissie. De Zweedse fabrikant werkte jarenlang samen met MAN, DAF, Daimler, Iveco en Volvo/Renault om vrachtwagens voor hogere prijzen te verkopen aan ondernemingen. MAN koos er optijd voor om de klok te luiden en kreeg immuniteit van de commissie. De andere bedrijven hebben samen vorig jaar al een schikking getroffen met de commissie: zij betaalden gezamenlijk 2,9 miljard euro, zo’n 750 miljoen euro per bedrijf.

Scania gaat nog niet akkoord met de boete. Het bedrijf geeft aan in beroep te gaan tegen het besluit van de commissie. Of dat zin heeft is de vraag. In het verleden hebben veel andere grote bedrijven het al afgelegd tegen de Europese Commissie en miljardenboetes moeten betalen. Zo gingen onder andere technologiegiganten Intel en Microsft gingen al voor miljarden op de bon.

De vraag is natuurlijk of transportbedrijven iets gaan zien van de boetes die de Europese Commissie op heeft gelegd, of dat het geld ergens verdwijnt in een Europese subsidiepot. TLN is al een tijdje een claim aan het voorbereiden tegen het truckkartel, maar dat loopt nog. De kans is groot dat gedupeerde transportondernemers die geld willen zien, dit via de claim van TLN moeten regelen.

Vraag een offerte aan