15-09-17

Mogelijk kilometerheffing voor vrachtwagens op komst

Truck driving on the road

Vorige week kwam de Telegraaf met nieuws over de onderhandelingen voor de kabinetsformatie. De kilometerheffing voor personenauto’s lijkt van de baan, maar een kilometerheffing voor vrachtwagens zit er misschien wél aan te komen.

De kilometerheffing heeft al vaker op de politieke agenda gestaan. Al sinds 1999 worden er pogingen gedaan om een vorm van kilometerheffing, spitsheffing of een andere heffing in te voeren maar tot nu toe zijn deze nog altijd gestrand. In buurland België is inmiddels echter al wél een kilometerheffing ingevoerd, speciaal voor transport van goederen over de weg.

Natuurlijk zijn de onderhandelingen nog steeds bezig, maar het is niet gek om aan te nemen dat een kilometerheffing voor vrachtvervoer ingevoerd wordt. Ten eerste omdat de trend in Europa die kant op gaat. Zowel in individuele landen, waaronder dus bij onze zuiderburen, als de Europese Commissie zelf, wordt steeds vaker gesproken over een kilometerheffing.

Ten tweede wordt de kilometerheffing steeds vaker als serieus alternatief gezien tegen de verkeersdrukte en ook als milieumaatregel. Het lijkt dan ook eerder een kwestie van tijd dan een kwestie van politiek voordat een kilometerheffing voor vrachtvervoer wordt ingevoerd.

We hopen dat een kilometerheffing in Nederland, als die er komt, niet dezelfde problemen gaat opleveren als bij onze zuiderburen. Ook hopen we dat de heffing budgetneutraal zal worden ingevoerd. De komende kabinetsformatie zou wel eens grote gevolgen kunnen hebben voor de transportsector. Wat deze precies zullen zijn is nog even de vraag, maar uiteraard houden we de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

Vraag een offerte aan