07-09-17

Transportvakbond uit Oostenrijk slaat groot alarm

Europese Unie Vlag

“Spelen met de dood op onze straten”: de titel van het evenement dat georganiseerd wordt door de Oostenrijkse transportbond VIDA is niet mis. Volgens de organisatie is het tijd om alarm te slaan.

Maar liefst veertig procent van alle vrachtwagens in Europa zouden rondrijden met gemanipuleerde tachografen. In Oostenrijk zou dit zo’n tien tot vijftien procent zijn. Volgens VIDA zit het gevaar er niet alleen in dat chauffeurs minder alert op de weg zullen zitten, maar vormt het manipuleren van de tachograaf ook direct een gevaar voor andere weggebruikers.

Bij het manipuleren van de tachograaf kunnen ook andere systemen worden uitgeschakeld. Volgens de vakbond rijden chauffeurs met een niet-werkende snelheidsteller, wordt het elektronische remsysteem (EBS) beïnvloed en kan zelfs de ABS worden uitgeschakeld.

Tijdens het evenement spraken niet alleen mensen van de transportvakbond, maar deed ook de Oostenrijkse transportinspectie zijn zegje. Ook konden bezoekers van het evenement zelf rijden in vrachtwagens, zowel gemanipuleerde als niet gemanipuleerde, zodat ze de verschillen tussen wel en niet manipuleren konden ervaren.

Of de cijfers kloppen en er daadwerkelijk zoveel wordt gemanipuleerd is niet zeker. Uit cijfers, afkomstig van een Duits ministerie, bleek eerder al dat in een kwart van alle vrachtwagens fraude werd aangetroffen.

Vraag een offerte aan