02-09-17

Maximale boete bij ontbreken van bestanden

ILENT Auto

We schreven er al eens eerder over, maar vorige week kaartte TLN opnieuw het belang aan van een juiste administratie: bij het ontbreken van de juiste bestanden met tachograafdata lopen bedrijven al snel risico op de maximale boete.

Het vreemde is natuurlijk dat boetes voor overtredingen van rij- en rusttijden vaak veel lager zijn dan boetes voor een administratie die niet klopt. ILT heeft hier natuurlijk z’n reden voor, maar het verschil is vaak buitenproportioneel. Desalniettemin kunnen bedrijven dus gigantische boetes oplopen als bepaalde bestanden ontbreken.

Volgens TLN gaat het om zogenaamde C- en M-bestanden. C-bestanden komen van de chauffeurskaart, M-bestanden van de tachograaf. Als bedrijven handmatig deze data uitlezen moeten ze ook de data opslaan en bewaren. Het verschilt hoelang de data bewaard moet worden, maar voor de tachograafdata gaat het bijvoorbeeld om 52 weken.

Voor iedere dag aan data die ontbreekt kan de inspecteur een boete opleggen van € 4.400. Het is dan ook niet gek dat bij dergelijke overtredingen wel eens de maximale boete op wordt gelegd van € 82.000.

Het belang van een goede administratie moge duidelijk zijn. Bij TachoByte lezen we al 10 jaar volautomatisch de tachograaf en bestuurderskaarten uit van onze klanten. Bovendien zorgen we er ook voor dat de C- en M-bestanden worden bewaard en altijd beschikbaar zijn bij een controle. Hierdoor missen onze klanten geen enkele dag en ontlopen ze absurd hoge boetes.

Geen gezeur met de inspecteur? Kies voor Tachobyte.

Vraag een offerte aan