13-08-17

Waarom is het beroep vrachtwagenchauffeur niet meer aantrekkelijk?

Truck driving on the road

Afgelopen week trokken Vlaamse transportbedrijven massaal aan de bel: er zijn veel te weinig mensen geïnteresseerd in het beroep van vrachtwagenchauffeur. De vraag luidt natuurlijk: waarom is het beroep van vrachtwagenchauffeur niet meer aantrekkelijk?

Lange dagen, veel overuren, voor je werk in de file staan, vluchtelingen van je vrachtwagen afslaan en als je daarin niet slaagt een dikke boete betalen. Het imago van het beroep vrachtwagenchauffeur is nou niet echt fantastisch.

Dit imago is ook wel eens anders geweest. Met onbeperkte vrijheid rijdt een chauffeur vanaf zijn hoge troon door heel Europa, met het grootste gemak wringt hij zich door de nauwste bochten in de binnenstad en de weekendrust wordt uiteraard in de cabine genoten. Kortom: vrijheid.

Volgens de Vlaamse vakbond zit er maar één ding op: er moet worden geïnvesteerd in betere opleidingen en de lonen moeten omhoog. Ook moeten er meer opleidingslocaties komen, waardoor potentiële chauffeurs dicht bij huis kunnen blijven. Tot passeert ook nog een andere gedurfde suggestie de revue: de overheid moet wat doen aan het fileprobleem.

Uiteraard is het een nobel streven om de bestaande wetten, regels en problemen op te lossen en de vakbonden spelen hier een cruciale rol in. Echter is het ook mogelijk om de problemen van vandaag op een andere manier te bekijken, om te zetten tot een concurrentievoordeel en direct je bedrijf aantrekkelijker te maken voor nieuw personeel.

TachoByte doet precies dat. We zien de problematiek rondom de tacho en beseffen dat geen enkele vrachtwagenchauffeur voor het vak kiest omdat hij of zij graag een tachograaf wil uitlezen. We spelen hier slim op in door een oplossing te leveren die deze last wegneemt voor chauffeurs, zodat zij zich volledig op hun vak kunnen richten en niet de taken hoeven uit te voeren van een administratief medewerker.

Met de oplossing van TachoByte hoeven chauffeurs nooit meer hun digitale tachograaf uit te lezen, of hun bestuurderskaart. Bovendien hoeft het transportbedrijf zich nooit meer zorgen te maken of de bestanden die uitgelezen worden wel lang genoeg worden bewaard, of dat ze wel voldoen aan de wettelijke eisen. Ook dat doet onze oplossing automatisch.

Uw bedrijf een klein beetje aantrekkelijker maken voor vrachtwagenchauffeurs? Zorg ervoor dat ze zich kunnen richten op datgene waar ze goed in zijn! Neem voor meer informatie contact op met één van onze mensen of vraag nu een vrijblijvende offerte aan.

Vraag een offerte aan