30-07-17

Manipulatie van de digitale tachograaf

Sjoemelen met de tachograaf is weer helemaal in. Vorige week zaterdag is in het Gelderse Gendt en het Zuid-Hollandse Rhoon een transportbedrijf betrapt op fraude tijdens een controle.

De wapenwedloop tussen de transportinspectie en fraudeurs lijkt nog niet voorbij. Het transportbedrijf is zelf bevoegd om tachografen te keuren en het lijkt erop dat er misbruik is gemaakt van deze mogelijkheid.

De inspectie weet echter niet zeker of de fraude daadwerkelijk bij het bedrijf is gepleegd. Ook is nog even de vraag of het bedrijf ook tachografen uit vrachtwagens van andere transportbedrijven heeft gemanipuleerd. Bij het bedrijf zelf was in ieder geval sprake van 6 tachografen die niet voldeden aan de eisen, op een totaal van 25 gecontroleerde vrachtwagens.

De strijd tussen inspecteurs en fraudeurs gaat ondertussen verder en lijkt zelfs heviger te worden. Zo zijn in België in 2016 maar liefst 74 chauffeurs betrapt op fraude, terwijl dit in 2015 nog maar 21 chauffeurs waren. Dit wordt vooral veroorzaakt door betere methoden en technieken om fraude op te sporen. De verwachting is echter dat fraudeurs ook niet stilzitten en met steeds slimmere trucs zullen komen om rij- en rusttijden te manipuleren.

Vraag een offerte aan