01-07-17

Nieuwsoverzicht transportwereld juni

Truck driving on the road

Ondanks dat voor veel mensen de vakantie nadert is de komkommertijd in de transportsector nog niet aangebroken. Vandaar dat we een nieuwsoverzicht voor de maand juni hebben opgesteld, met alle belangrijkste ontwikkelingen.

Het grootste nieuws kwam in de tweede week van juni: een nieuwe cao voor de transportsector werd toen ondertekend. Met de nieuwe cao werden twee cao’s samengevoegd. Niet alleen de cao voor het wegtransport valt onder de nieuwe cao, maar ook de cao van taxichauffeurs, touringcarchauffeurs, ov-chauffeurs en machinisten. De cao kent o.a. een loonstijging van maximaal 10% verdeeld over de komende 3 jaren en meer vrijheid voor chauffeurs om te kiezen voor extra loon of extra vakantiedagen.

Een ander nieuwsitem is iets minder leuk om aan te horen: in heel de wereld zijn opnieuw talloze computers en apparaten besmet met het zogenaamde ‘gijzelvirus’. Volgens TLN vormt het virus ook een risico voor de transportwereld. De organisatie adviseert dan ook om ervoor te zorgen dat virusscanners up to date zijn en raadt mensen af om vreemde links uit e-mailberichten te openen.

Tot slot een nieuwsbericht afkomstig van de inspecteur: ILT is op jacht en heeft zo’n 400 ‘foute’ transportbedrijven in het vizier. Fout betekent in dit geval bedrijven die zich schuldig maken aan oneerlijke concurrentie. Het frauderen met rij- en rusttijden, uitbuiten van personeel en ontduiken van wet- en regelgeving. Volgens de inspecteur is er sprake van een heuze wedloop tussen de transportbedrijven en ILT. Regelmatig worden bedrijven gepakt op fraude, maar er komen ook steeds meer nieuwe manieren bij om te frauderen.

Vraag een offerte aan